Інформація для населення

Понад 138 тисяч інсулінозалежних українців отримують ліки безоплатно. Як це працює?

Друк
PDF

 insulin bezoplatno 800

Попри тяжкі часи держава продовжує дбати про здоровʼя українців.

Програма, завдяки якій українці можуть отримувати «доступні ліки» та інсуліни безоплатно або з невеликою доплатою, діє і під час війни.

Наразі майже 216 тисяч українців отримують інсуліни за програмою реімбурсації, 64% інсулінів з усіх відпущених – безоплатні, повідомляють у МОЗ.

На час воєнного стану доступ до інсулінів максимально спрощено.

Детальніше...

 med sustema

Попри надскладний рік, спричинений повномаштабним вторгненням російської федерації в Україну, медична система не тільки вистояла, а й змогла зробити значні кроки вперед.

«2022 — рік стійкості та незламності. Він був складний для кожного з нас. Виклики війни, з якими зіштовхнулася Україна, щодня вимагали ухвалення складних і водночас швидких та оперативних рішень. Попри постійні масовані обстріли та атаки ворога, медична система вистояла, переорієнтувалася та продовжує надавати медичні послуги у всіх куточках України», — підсумував міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

Нагадаємо про основні здобутки та перемоги системи охорони здоров'я у 2022 році:

Детальніше...

 photo 2022-12-29 14-03-32

29 грудня відбулася підсумкова колегія управління охорони здоров’я облдержадміністрації за участі начальника Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця та його першого заступника Наталії Кравченко.

Підбиваючи підсумки в роботі медичної галузі, Ігор Табурець зазначив, що медицина області не просто вистояла, а спрацювала якнайкраще у 2022-му році.

За словами Ігоря Табурця, навіть у надскладних умовах в області не припиняється розвиток медицини, попри відключення світла, постійні загрози і щоразу нові виклики воєнного часу.

Детальніше...

321933390 1316603789130471 5832597773672319164 n 

Громадська організація «Відчуй» розпочинає слушну кампанію «Чуєш? Плюс. Плюс». Це реабілітація військових, які вже отримали травми органів слуху, та заходи щодо превенції втрати слуху в майбутньому. Проєкт реалізується спільно з Міністерством охорони здоров’я та радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар'єрності Тетяною Ломакіною.

На сьогодні захисники та захисниці України суміжно з пораненнями на полі бою отримують акустичні травми органів слуху. Постійне шумове навантаження призводить до погіршення можливості чути аж до повної втрати функції слуху. Звуки пострілів, залпи артилерії, серії вибухів, розриви снарядів поряд, ударні хвилі – все це впливає на функціонування вуха.

У разі акустичної травми за медичної необхідності якомога раніше має бути проведене слухопротезування. Наступним важливим етапом є подальший психолого-педагогічний супровід.

У межах слушної кампанії спеціальні педагоги та психологи громадської організації «Відчуй», яка понад 10 років піклується про українців із порушеннями слуху, консультуватимуть вже слухопротезованих військовиків, тобто знову навчать їх сприймати звуки. Супровід та консультації будуть проводити як в онлайн-форматі, так і офлайн у центрі громадської організації в Києві.

Детальніше...

stil nov4 

Напередодні новорічно-різдвяних свят  та в умовах постійних перебоїв у енергопостачанні Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» нагадує про необхідність дотримання основних правил профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій.

Для того, щоб відзначення свят відбулося без негативних наслідків для здоров’я, в жодному разі не нехтуйте наступними правилами приготування, споживання та зберігання продуктів:

Детальніше...

 b91493353cf32038169f79d46ead3d70

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 28 грудня 2022 року з Комунального некомерційного підприємства «Канівська багатопрофільна лікарня» надійшло шість екстрених повідомлень про випадки гострої кишкової інфекції у дітей.

Діти, що захворіли, є учнями комунального закладу «Канівська санаторна школа Черкаської обласної ради» (м. Канів, вул. Миколи Плахотнюка, 83).

Детальніше...

8db9312-vybraty-ialynku1 

Ялинкові іграшки можуть не лише принести радість, але і стати певною загрозою для здоров’я. Як правильно обрати прикраси на новорічну ялинку, аби вони не нашкодили – радять фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Найнебезпечнішими є ялинкові іграшки з дешевого пластику. Разом із ними в оселю може потрапити величезна кількість токсичних речовин — ртуть, миш’як, формальдегід і мідь. Якщо у складі іграшок є важкі метали, як-то кадмій, свинець – це загрожує отруєнням. Якщо у членів вашої родини почалася алергія або сильний кашель — зверніть увагу на найяскравіші іграшки, причина може бути саме у них.

Детальніше...

 o 1ej0m7ome17hs5ou129b1coaggh1k th lnd xx

Навіть у воєнний час українці готуються до новорічних свят, аби отриматихоч трохи позитивних емоцій.

Якщо ви вирішили зустрічати Новий рік із ялинкою, постає питання: яке новорічне дерево обрати – живе чи штучне?

Для прихильників живої ялинки на новорічні свята є найважливіша порада – купувати її слід тільки на офіційних ялинкових ярмарках, де усі дерева мусять бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надається індивідуальний номер, який зазначено на штрих-коді.

До переваг штучної ялинки можна віднести її довговічність та зручність. Такою ялинкою можна користуватися  роками, проте слід зважати на деякі потенційні ризики.

Детальніше...

 kolegia

Під головуванням міністра охорони здоров’я Віктора Ляшко відбулося засідання підсумкової колегії Міністерства охорони здоров’я, у якому взяли участь члени колегії, керівники структурних підрозділів із питань охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради та обласних державних адміністрацій.

Наступного року Міністерство охорони здоров’я продовжить працювати над посиленням якості та доступності медичної допомоги, а також удосконалить реагування на повідомлення про вимагання оплати за послуги, профінансовані програмою медичних гарантій. На колегії обговорили підсумки роботи сфери охорони здоров’я, формування спроможної мережі лікарень, програму медичних гарантій на 2023 рік та перспективи розвитку медичної освіти на майбутній рік, повідомляють у МОЗ.

Детальніше...

Грип атакує черкащан: що потрібно робити, щоб уберегтися

Друк
PDF

 gryp 1

Сезон грипу триває, і вже зараз можна сказати, що він точно буде іншим, ніж минулої осені. Впродовж першої половини грудня 2022 року (49 та 50 тиждень) в Черкаській області зареєстровано 8 593 випадки захворювань на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції, інтенсивний показник склав 731,6 на 100 тисяч населення, що не перевищує епідеміологічний поріг захворювання.

З-поміж захворілих 55,2% складають діти та 44,8% – доросле населення. У рутинній системі епідеміологічного нагляду за ГРВІ при дослідженні зразків матеріалів від 450 пацієнтів у 142 (31,6%) випадках отримано позитивні результати.

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» визначено віруси грипу типу А в 77 (54,2%) випадках, віруси SARS-Cov-2 – у 26 (18,3%) випадках та інші віруси респіраторної групи інфекцій  у 39 (27,5%).

Детальніше...

У Черкасах діти отруїлися грибами

Друк
PDF

grubu openku 

За інформацією Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», з початку року в області зареєстровано 18 випадків отруєнь дикорослими грибами з 26 потерпілими, із яких 14 дітей.

21 грудня 2022 року зареєстровано 2 нові випадки отруєння дикорослими грибами дітей у місті Черкаси.

Дворічну дівчинку 18 грудня батьки нагодували консервованими в домашніх умовах опеньками. А семирічний хлопчик 19 грудня вживав удома смажені гриби, які були попередньо заморожені.

Детальніше...

9 ознак, що ваші стосунки з антибіотиками здорові

Друк
PDF

 post 9 800

Кожного разу, коли ви приймаєте антибіотики правильно, десь ридає бактерія. Бо вона втрачає свій шанс стати супербактерією.

Супербактерії — це бактерії, які стали стійкими до всіх або більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство. Якщо така бактерія потрапить у ваш організм, то ризик померти зростає в рази, порівняно з чутливими до антибіотиків збудниками.

Пропонуємо перевірити себе, чи правильно ви приймаєте антибіотики:

Детальніше...

Факти про йодид калію

Друк
PDF

 kali iodud

Під час аварій на атомних електростанціях радіоактивний йод (І-131) потрапляє у щитоподібну залозу і підвищує ризик розвитку раку щитоподібної залози в немовлят, дітей, молодих людей через багато років після опромінення. Фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надали роз’яснення щодо прийому йодиду калію в разі радіаційної аварії.

Детальніше...

Як допомогти собі, якщо ви захворіли на ГРВІ

Друк
PDF

 06.10. iak diyatu grvi jpg

Війна диктує свої правила життя і виживання. Стреси, хвилювання, перебування в укриттях, незбалансоване харчування роблять нас вразливими до вірусів та інфекцій.

Якщо ви відчуваєте перші ознаки ГРВІ, такі як нежить, біль у горлі, підвищення температури тіла тощо, починайте негайно діяти:

  • багато пийте;
  • прийміть знеболювальне, якщо є біль, але температура нормальна;
  • промивайте ніс сольовим розчином або спреєм;
  • прийміть жарознижувальний засіб, якщо відчуваєте підвищення температури тіла, озноб, біль у горлі або вусі, головний біль;
  • повідомте своєму сімейному лікарю про ваш стан.

Детальніше...