Інформація для населення

tuberkuloz 

Україна першою в Європейському регіоні привела національні стандарти охорони здоров’я у разі туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року. 19 січня 2023 року наказом МОЗ України № 102 були затверджені стандарти медичної допомоги «Туберкульоз». Стандарти розроблені за активної участі фахівців Центру громадського здоров’я, інформують у МОЗ.

Ці стандарти спрямовані на удосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

Детальніше...

 virus papilom

Причиною появи раку шийки матки у більшості випадків є вірус папіломи людини (ВПЛ). Найефективнішим способом профілактики ВПЛ є щеплення. Захистити себе від ВПЛ за допомогою вакцини можуть і жителі Черкаської області.

Вірус папіломи людини – це вірус із родини папіломавірусів, що має здатність до розмноженняв людському організмі та властивість інфікувати шкіру або слизові оболонки.

Наразі визначено понад 120 типів ВПЛ, кожен із яких ідентифікується за певним номером. Близько 12 з них, включаючи типи 16, 18, 31 та 45, належать до канцерогенних та можуть призводити до ракових захворювань статевих органів як у жінок, так і чоловіків. Близько 70% населення є носіями збудника без жодних його проявів.

Найпоширеніший шлях зараження – статевий. Зазвичай ВПЛ заражаються після першого статевого контакту, причому клінічних проявів захворювання може не бути тривалий час. Інкубаційний період хвороби може тривати кілька років, протягом яких пацієнт може заражатися різними типами вірусу. Тільки після впливу провокуючих факторів (імунодефіцит, переохолодження, стресові ситуації) можна спостерігати ознаки ВПЛ інфекції.

Детальніше...

diagnost rsm 

Триває Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки. У рамках тижня ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з МОЗ інформують про те, що Програма медичних гарантій дає українським жінкам можливість безоплатно проходити діагностику для раннього виявлення раку шийки матки.

Одним із найдоступніших та найефективніших методів ранньої діагностики є ПАП-тест на рак шийки матки, який можна зробити у гінеколога.

Проходити його доцільно в середньому  раз на 3 роки. За наявності чинників ризику рекомендується робити такий тест раз на рік.

Детальніше...

 rak shuiku

Чи знаєте ви, що раку шийки матки можна запобігти? 18 січня почався Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки, щоб якомога більше людей дізналися, як вони можуть зменшити свій ризик цього захворювання.

Рак шийки матки виникає у клітинах нижньої частини матки – «шийки», – яка з'єднується з піхвою. Це один із найпоширеніших видів раку у жінок: у 2020 році понад 342 тисячі жінок у всьому світі померли від нього, а в Україні — 1,5 тисячі. Водночас він добре піддається лікуванню у разі своєчасного виявлення.

Рак розвивається, коли клітини шийки матки починають мутувати. Якщо вони здорові, вони ростуть і розмножуються з певною швидкістю, а потім за певний час гинуть. Мутації змушують клітини рости та розмножуватися безконтрольно, їхній життєвий цикл збільшується і вони не гинуть – відтак зі скупчення клітин утворюються пухлини. Ракові клітини можуть вражати і сусідні тканини або відриватися від пухлини, щоб поширюватися (метастазувати) в інших частинах тіла.

Достеменно невідомо, що спричиняє розвиток раку шийки матки, але у більшості випадків причиною його появи є вірус папіломи людини (ВПЛ). Це – інфекція, що передається статевим шляхом.

Детальніше...

 generator

У суворих реаліях сьогодення масове знеструмлення створює українцям складнощі у побуті. Щоб мати можливість зігрітися, приготувати їжу та зарядити гаджети, багато хто почав використовувати генератори. Але мало хто знає, чим це може бути небезпечно. 

Якщо ви плануєте використовувати генератор у побуті чи на роботі, то маєте знати правила експлуатації, техніки безпеки та обов’язково дотримуватися їх, щоб не завдати шкоди собі чи сусідам, а також довкіллю.

Робота генераторів пов’язана зі значним шумовим навантаженням та викидами в довкілля шкідливих речовин (чадний газ, окиси азоту, акролеїн, бензпірен тощо), які можуть негативно впливати на здоров’я. Особливо небезпечний чадний газ, який викликає гостре отруєння.

Детальніше...

 papach inter

У Черкаській області спостерігають збільшення хворих на вірусні інфекції. І їхня кількість буде тільки зростати. Пік зростання рівня захворюваності на ковід та грип прогнозується на кінець січня – початок лютого. Про це журналістам телеканалу «Інтер» повідомив генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Папач.

Збільшення кількості хворих на COVID-19 відбувається через низький рівень вакцинації населення.

«У нашій області 60% жителів не щеплені від коронавірусної хвороби. Тож умови для колективного імунітету не створено, і вірус активно циркулює», – зазначив Володимир Папач.

Детальніше...

 vodohresha

Щороку все більше людей хочуть зануритися у хрещенську ополонку. Ще є трохи часу, аби правильно підготуватися до цього дійства, щоб освячена вода принесла тільки здоров’я, задоволення і радість.

Тож, аби свято Водохреща минуло без негативних наслідків для вашого здоров’я, дотримуйтеся правил безпечної поведінки під час купання у водоймі:

Детальніше...

 dostupni liku voen stan

За програмою “Доступні ліки” пацієнти з хронічними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Розповідаємо, як скористатися програмою.

В умовах воєнного стану пацієнти можуть отримувати “Доступні ліки” як за електронним, так і за паперовим рецептом. Національна служба здоров’я відшкодовує аптекам вартість ліків незалежно від форми рецепту.

Нагадуємо, що лікар, із яким у пацієнта підписана декларація, може виписати рецепт по телефону. Номер рецепта та код-підтвердження надійде пацієнту на телефон у вигляді СМС.

Як знайти аптеку, яка відпускає “Доступні ліки”?

Шукати аптеку з “Доступними ліками” радимо за допомогою “Електронної карти аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів” https://cutt.ly/ASw5Kwv або зателефонувати 16-77.

Перед тим, як іти до аптеки, радимо зателефонувати і уточнити, чи є в наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас.

За інформацією МОЗ

 

 voda u stakan

Одним із пріоритетів Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» є здійснення моніторингу за якістю та безпечністю питної води, яку споживають черкащани. Особлива увага приділяється спостереженню за вмістом нітратів та нітритів у воді громадських криниць, каптажів джерел та приватних колодязів, пробивних трубчастих свердловин, що можуть використовуватися для приготування молочних сумішей немовлятам та харчування дітей віком до 3-х років. Це пов’язано із суттєвими ризиками виникнення метгемоглобінемії у дітей такого віку,  які вигодовуються штучними молочними сумішами, приготованими на воді з високим вмістом нітратів (понад 50 мг/л).

 Симптоми метгемоглобінемії проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг. Саме тому цю хворобу ще  називають «блакитний синдром немовлят». Також характерними симптомами при цьому захворюванні є задишка, тахікардія, судоми, блювання, пронос, збільшення слиноутворення. В окремих випадках таке отруєння може призвести до летальних наслідків.

У групі підвищеного ризику захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію перебувають особи похилого віку із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, хворі на анемію тощо.

Детальніше...

 openkizim

У Черкаській області зареєстровано перший у новому 2023 році випадок отруєння дикорослими грибами. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Родина з 4-х осіб  батько, мати, син та племінник  – увечері 6 січня за святковим столом вживали консервовані в домашніх умовах опеньки та маслюки.

Перші симптоми отруєння (слабкість, нудота, багаторазова блювота, біль у животі, діарея) з’явилися вже на ранок наступного дня.

Потерпілі у стані середньої важкості шпиталізовані швидкою медичною допомогою до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня», де наразі перебувають на лікуванні.

Детальніше...

 fireplace

Через терористичні дії російської федерації та в умовах зниження температури повітря зростає попит серед українців на альтернативні способи опалення. Поруч із цим різко збільшується ймовірність отруєнь чадним газом.

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно з Центром громадського здоров’я наголошують на необхідності дотримання основних вимог безпеки під час експлуатації пічного опалення, печей типу «буржуйка» у приватному будинку. Це допоможе уникнути трагічних випадків отруєння чадним газом.

Детальніше...

liku 

6 січня 2023 року на засіданні уряду була прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів». Її мета – розширити Національний перелік основних лікарських засобів новими препаратами, що були рекомендовані за результатами проведення державної оцінки медичних технологій. Це дозволить підвищити доступ українців до необхідних ефективних та безпечних лікарських засобів, вартість яких покривається за бюджетні кошти в межах програми державних гарантій медичного обслуговування, інформують у МОЗ.

Детальніше...

 gaz

Цьогоріч опалювальний сезон в Україні через війну — найскладніший за всі часи незалежності. Треба бути готовими до того, що в оселях може бути прохолодніше, ніж завжди. Водночас потрібно пам’ятати про небезпеки альтернативних способів опалення.

Найбільшу небезпеку несуть, здавалося б, дрібні порушення на кшталт недбалого ставлення до контролю за димовими та вентиляційними каналами. Саме ці порушення найчастіше призводять до сумних наслідків, пов’язаних з отруєнням чадним газом.

Запобігти надзвичайним ситуаціям дуже просто: завжди пам’ятайте про необхідність суворого дотримання правил безпеки під час користування газовими приладами та своєчасне й систематичне обслуговування димових і вентиляційних каналів, а також під час експлуатації пічного опалення, печей типу «буржуйка» у приватному будинку тощо.

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» спільно з Центром громадського здоров’я надає основні правила безпечної поведінки, дотримуючись яких можна уникнути трагічних випадків отруєння чадним газом:

Детальніше...

 cukor dutuni 800

25 г або 5 ч. л. без гірки – саме така добова норма цукру для дітей за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Цукор – джерело енергії, але його надмірне споживання порушує енергетичний баланс і призводить до проблем зі здоров'ям уже в дитячому віці: ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, карієсу.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання цукру впродовж усього життя, а дітям до 2 років взагалі не рекомендовано вживати додані цукри, інформують у МОЗ України.

Детальніше...