Інформація для населення

 gepatyt

Кожного року 28 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Згідно з даними ВООЗ вірусний гепатит щорічно вражає 400 мільйонів людей, щотридцять секунд у світі від захворювання помирає одна людина. Актуальність проблеми полягає ще й у тому, що 95% хворих не знають про своє захворювання. З врахуванням розмірів епідемії ризику інфікування може піддатися будь-яка людина.

Вірусні гепатити – велика група інфекційних захворювань із переважними ураженням печінки. Натепер відомі 8 збудників вірусного гепатиту, що належать до різних таксономічних груп. Найбільшу небезпеку для суспільної охорони здоров’я мають гепатити із гемоконтактним і вертикальним механізмом передачі – В, С, D, де передача вірусу відбувається через кров: при внутрішньовенному введенні наркотиків, при проведенні різних косметичних процедур, прямі (незахищені) статеві контакти, від матері до плоду під час пологів, при проведенні маніпуляцій з діагностичною та лікувальною метою, при побутових контактах через рани та мікротравми при користуванні спільними приладами для гоління, зубними щітками. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.

За перше півріччя 2023 року у Черкаській області захворюваність на вірусні гепати в цілому зросла у 2 рази, в порівнянні з аналогічним періодом 2022 р. Всього зареєстровано 134 випадки, інт. пок. – 11,4 на 100 тис. населення проти 67 випадків (інт. пок. – 5,7 за 6 міс. 2022 р). Найвищі показники захворюваності у Кам’янській територіальній громаді (51 на 100 тис. нас.), м. Черкаси (25,5), Канівській (19,0) та Тальнівській (35,9) територіальних громадах. Водночас, захворюваність на вірусні гепатит в цілому не перевищує рівень середнього багаторічного показника (11,6). Хворих дітей на вірусні гепатити у звітному періоді не виявлено.

Детальніше...

leptospirosis 

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

До людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі та слизові оболонки очей, носа, рота.

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати вірусний гепатит, грип чи COVID-19.

Детальніше...

 img 20230726 190156 423

26 липня відбувся робочий візит Заступника Міністра охорони здоров'я - Головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна на Черкащину. У ході візиту Ігор Кузін відвідав ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Головний державний санітарний лікар України ознайомився з роботою Черкаського обласного ЦКПХ, його лабораторних підрозділів, організацією проведення спектрометричних та хроматографічних досліджень, новітнє обладнання для яких Центр отримав від МОЗ.

Під час робочої наради Генеральний директор Черкаського обласного ЦКПХ Володимир Папач доповів про результати роботи, виконання статутних повноважень Центру та завдань МОЗ, обговорили також вирішення проблемних питань.

Детальніше...

izha 

Друга половина літа, як завжди, характеризується стабільно високою температурою повітря, від якої потерпають в усіх регіонах України. Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України, розповів про те, як покращити самопочуття у спеку, переглянувши харчування та питний режим.

moz

Спробуймо визначити продукти і напої, яких варто споживати більше, і окреслимо перелік того, що варто обмежити.

Варто обирати для харчування

Фрукти, ягоди та овочі

moz 3

Детальніше...

 son

Виття сирени щоночі унаслідок загрози ракетних атак росії має неабиякий вплив на якість та тривалість сну українців. Під час війни, коли багато людей переживають велике психічне навантаження, зокрема, стрес та панічні атаки – це все часто призводить до появи безсоння та може спровокувати загострення психічних розладів.

Детальніше...

suspilne pa 

На 20%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, в області зросла кількість людей, які захворіли на гострі кишкові інфекції. Як розпізнати кишкову інфекцію та коли слід звертатися до лікаря – про це розповів Суспільному Черкаси Головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Гострі кишкові інфекції – це ціла група інфекцій, збудник яких локалізується і робить свою «чорну» справу саме в кишківнику. ГКІ мають фекально-оральний механізм передачі. Від цього з’являються симптоми: біль у животі, блювота, діарея тощо.

Людина може пов’язати інфекційну хворобу з іншими діями, що привели до поганого самопочуття, приміром немиті руки перед вживанням їжі.

Детальніше...

gipert tuh vbuvca 

Чому артеріальну гіпертензію називають «тихим вбивцею»? Бо часто люди не знають про високі показники артеріального тиску, оскільки на початковій стадії відсутні майже будь-які симптоми!

Неконтрольований високий тиск спричинює постійні зміни в організмі, які згодом призводять до ураження серця, судин, нирок, сітківки ока, головного мозку. І за відсутності адекватної терапії виникають такі грізні ускладнення, як:

  • погіршення чи втрата зору;
  • хронічна ниркова недостатність;
  • інфаркт;
  • інсульт.

Детальніше...

dytyacha agresia 

Маленькі діти ще не вміють давати раду своїм почуттям, тому негативні емоції та незадоволені потреби часто можуть знаходити вихід у вигляді агресивних дій. Агресія може проявлятися вербально – в образливих словах, криках, дражнилках тощо та тактильно, у діях – битті, штовханні, кусанні.

Злість часто виростає з відчуття небезпеки і може бути контрфобічною поведінкою. Проявити злість легше, ніж усвідомити страх. Вона також може бути проявом безсилля, розчарування, почуття провини. Причому дитину можуть образити в школі, а агресію вона може спрямувати на бабусю, молодшого братика чи сестричку.

Дорослим складно витримати прояви агресії дитини. Але нам важливо відчути, що стоїть ЗА нею, щоб впливати на її причину, а не тільки на прояв. Разом із дитиною важливо усвідомлювати, після чого у неї виникає агресивна реакція, пояснювати, що злість як емоція корисна, вона допомагає нам захиститися. А ось її прояви – свою поведінку – ми можемо обирати, і вона має бути такою, щоб не нашкодити собі та іншим.

Детальніше...

zhyry

Оновлені рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я ґрунтуються на останніх наукових даних та містять рекомендації, спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деяких типів раку.

Споживання жирів

Жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. У харчуванні кожної людини від 2 років з-поміж жирів мають переважати ненасичені жирні кислоти (містяться у деяких видах горіхів, наприклад, волоських, мигдалі й арахісі, рослинній олії (соняшникова, оливкова), авокадо, лососі, оселедці, скумбрії, насінні соняшнику, льону, кунжуту, гарбузовому насінні тощо).

Детальніше...

sonyachnyy udar

Разом із приємним теплом та вітаміном D літня погода несе із собою небезпеку перегрівання. Тривале перебування на сонці може спровокувати сонячний удар. Це відбувається, коли тіло більше не може контролювати свою температуру і вона швидко підвищується, механізм потовиділення дає збій і людина не може охолодитися.

Першими симптомами перегрівання можуть бути:

– втома, запаморочення, головний біль;

Детальніше...

sertse simeynyy likar

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності у всьому світі. Одна з причин – люди не відразу звертають увагу на тривожні сигнали серця та йдуть до лікаря, коли вже може бути надто пізно.

На ранніх етапах можна запобігти більшості важких хвороб та зберегти здоров’я свого серця. Якщо маєте найменшу підозру на ССЗ, відчуваєте біль, важкість, підвищений тиск чи печіння у грудній клітці, зверніться до сімейного лікаря. Це справді може врятувати життя.

Ще одна рекомендація – проходьте планові обстеження, аби виявити потенційний ризик розвитку ССЗ. На ранніх етапах, коли ще не відчутні симптоми, профілактика чи лікування будуть найбільш ефективними.

Детальніше...

hronichni khvoroby

Маєте хронічні хвороби? Вам потрібен додатковий захист! Які щеплення варто робити в разі різних захворювань, скористайтесь порадами самі та поділіться з рідними.

Вакцинація від пневмококової інфекції та щорічна вакцинація від грипу необхідні, якщо в людини:

✅ хвороба легенів (астма, хронічне обструктивне захворювання легенів)

Детальніше...

kak-pravilno-polzovatsya-kondicionerom-i-ne-vredit-zdorovyu 

Кондиціонери сьогодні доступні більшості громадян. Через аномально високі температури в літній час ці прилади стали буденною необхідністю і люди масово встановлюють їх у власних квартирах.

І дійсно це дуже зручно: влітку охолоджує, взимку нагріває.

Загалом, кондиціонер – річ корисна, проте важливо дотримуватися певних правил користування ним.

Здійснюйте регулярне техобслуговування

У пристроях кондиціонування можуть міститися різні патогенні мікроорганізми, які з потоком повітря потрапляють в приміщення. Наприклад, кондиціонер може стати розсадником легіонел.

Детальніше...