Інформація для населення

natali

У 2023 році на Черкащині доступні дві вакцини від грипу – французького та корейського виробництва. Препарати наявні і в приватних, і в комунальних аптеках. Зокрема, заклади охорони здоров’я області найближчим часом будуть забезпечені гуманітарною вакциною, якою планується щепити медичних працівників.

Про це Суспільному Черкаси розповіла заступниця директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра.

Детальніше...

zir 

12 жовтня – Всесвітній день зору. Здоров’я очей – важлива складова вашого загального здоров'я. Тож дотримуйтесь цих простих рекомендацій, щоб зберегти зір:

Детальніше...

 ogirinna

11 жовтня – Всесвітній день боротьби з ожирінням.

На глобальному рівні проблема ожиріння досягла масштабів епідемії. Як мінімум 2,8 мільйона людей щороку помирають від наслідків надмірної маси тіла або ожиріння. Згідно з оцінками експертів,  у Європейському регіоні ВООЗ від ожиріння страждають 23% жінок і 20% чоловіків.

Кількість дорослих, які страждають від ожиріння, збільшилась зі 100 мільйонів у 1975 р. (69 мільйонів жінок, 31 мільйон чоловіків) до 671 мільйона у 2016 р. (390 мільйонів жінок, 281 мільйон чоловіків). Ще 1,3 мільярда дорослих мали надлишкову масу тіла, яка, проте, була менше порогового значення, прийнятого для ожиріння.

Детальніше...

m 15

У межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, обласний центр контролю та профілактики хвороб 10 жовтня долучився до проведення святкового заходу, організованого Черкаською ОВА.

Цього дня важливо було звернути увагу до проблеми людського психологічного стану, дізнатися як себе почуває близька людина, у чому та кому можна знайти підтримку, якщо на душі «Не ок». Міцна система психологічної допомоги населенню на сьогодні має бути дієвою, щоб кожен українець незалежно від віку міг отримати допомогу та знав базові навички самодопомоги.

Детальніше...

Ваша кров рятує життя героїв

Друк
PDF

krov ratue gutta 

Де цього тижня потрібна твоя кров, яка може врятувати життя.

Детальніше...

vacts strah

У вас на руках – ваше миле кохане маленьке немовлятко, і вам лячно уявити, що йому робитимуть укол у ніжку, що воно плакатиме, а потім може навіть вперше в житті підніметься температура вночі. І ви боїтеся «щось колоти дитині» та водночас знаєте, що треба робити щеплення, але страх паралізує. Що робити? 

Страх – це емоція, народжена в глибинах нашого мозку. Тому наводити раціональні аргументи щодо безпеки вакцин у цьому разі складно. Ліпше розповісти про те, що може статися без вакцинації.

Детальніше...

fullsize

Психічні розлади мають надзвичайно великий вплив на рівень захворюваності у світі та працездатності. Депресивні, тривожні, біполярні розлади та шизофренія входять до переліку двадцяти головних факторів глобального тягаря захворюваності.

Найпоширеніші розлади серед чоловіків пов’язані із вживанням алкоголю (26,5%) та розлади настрою (9,7%); серед жінок – розлади настрою (20,8%) та тривожні розлади (7,9%) (пожиттєва поширеність). Початок прояви таких розладів припадає переважно на період від підліткового віку до 24 років. Найбільша поширеність депресивних розладів спостерігається у віці від 50 років. На погіршення психічного здоров’я населення впливають біологічні, соціальні та психологічні фактори.

Детальніше...

image 1545

МОЗ України затвердило оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки.

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Отримання двох доз первинної вакцинації та перше бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації.

Детальніше...

talne uman

У межах Всесвітнього дня серця та Міжнародного дня людей похилого віку фахівці Тальнівського відділення Звенигородського районного відділу Черкаського обласного ЦКПХ спільно з вакцинальною бригадою КНП «Тальнівський центр первинної медико санітарної допомоги» організували та провели виїзну профілактично-вакцинальну акцію «Здоров’я понад усе».

4 жовтня жителі Тальнівської громади, а саме сіл Легедзено, Тальянки, Білашки, Левади відвідали Тальне, де проходила акція з профілактики хвороб. До пункту щеплення жителі прибували на спеціальному вакцинобусі.

Детальніше...

talne

До Всесвітнього дня серця – з 26 по 29 вересня в містах та районах області 75 виїзних бригад спеціалістів відокремлених структурних підрозділів обласного ЦКПХ спільно з медичними працівниками первинних закладів охорони здоров'я, за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, проводили комунікаційні заходи під гаслом «Серце – для життя!».

Детальніше...

 viruslab1 sait

Вірусні хвороби людей, тварин і рослин – це справжнє лихо людства. Відомо про понад 500 вірусів, які викликають різноманітні захворювання людини. На сьогодні 90% всієї патології захворювань – вірусної природи. І з кожним роком виділяються все нові і нові віруси, що пов’язано з їх надзвичайно високою мінливістю.

Віруси – особливий клас неклітинних форм життя, які не мають своїх білок-синтезуючих систем, але здатні до самостійної еволюції. Використовуючи клітини організму хазяїна, віруси живляться за його рахунок і нерідко завдають йому шкоди.

Відкриття вірусів відіграло велику роль у науці: було зроблено фундаментальні відкриття з розшифрування структури нуклеїнових  кислот, механізму синтезу білка і дано поштовх розвитку генної інженерії.

Наука досягла значних успіхів у боротьбі з вірусами. Одним із таких досягнень є розробка та впровадження нових чутливих методів діагностики, які використовуються в сучасних лабораторіях із вивчення вірусів.

Вірусологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оснащена сучасним обладнанням і може проводити  діагностичні  та профілактичні дослідження високоточними та високоспецифічними  експрес-методами – ІФА, ПЛР. Зокрема, проводяться дослідження матеріалу з метою виявлення антитіл до вірусів гепатиту А, С, кору, краснухи, антигену гепатиту В, вірусу гепатиту А, рота-, норо-, адено-, ентеровірусів.

Детальніше...

tysk

Нормальним, здоровим артеріальним тиском є систолічний («верхній», як кажуть в побуті) тиск до 120 мм рт. ст., і діастолічний («нижній») до 70 мм рт. ст. Деякі люди кажуть, що їхній нормальний, чи «робочий» артеріальний тиск – це 150/100, через що не вживають заходів проти гіпертензії. Чи може підвищений тиск бути нормою?

Детальніше...

yak-zmusiti-lyudinu-kinuti-piti

За статистичними даними в результаті вживання алкоголю у світі щороку помирає понад 3 мільйона людей, значна частина з яких – люди молодого та середнього віку, майже 90% важких злочинів скоюються в стані сп’яніння, а більшість аварій (майже 60%) відбувається з вини нетверезих водіїв.

Слід зазначити, що безпечної дози алкоголю не існує, а здоровий спосіб життя – це найкраща протидія проявам алкоголізму.

Доведено, що алкоголізм є причиною більш ніж 200 серйозних порушень здоров'я. Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м'язу, розвитку інфаркту міокарду, порушенню мозкового кровообігу – інсульту тощо.

Детальніше...

che un5 

29 вересня у Всесвітній день серця в черкаському сквері «Юність» фахівці Черкаського обласного  центру контролю та профілактики хвороб спільно з медичними працівниками КНП «Другий Черкаський міський центр ПМСД»  провели виїзну сесію здоров'я.

Головна ціль такого заходу – привернення уваги містян до серцево-судинних захворювань та методів їх профілактики.

У «Містечку здоров’я» усі охочі мали змогу виміряти тиск та дізнатися про перші ознаки хвороб із серцем.

Детальніше...