Інформація для населення

Лістеріоз: що потрібно знати та як уберегтися

Друк
PDF

linterios2018.pngЛістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістерія моноцитогенес. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Резервуар лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів. У Центрі громадського здоров'я зазначили, що зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки. Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами або перебігає у формі безсимптомного носійства.

Детальніше...

Отруєння дикорослими грибами за 7 місяців 2018

Друк
PDF

17.11.2017.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в області зростає кількість випадків отруєнь дикорослими грибами.

За 7 місяців поточного року зареєстровано 6 випадків отруєнь дикорослими грибами з 13 потерпілими, з них 1 дитина віком 17 років, всі випадки без смертельних наслідків.

На минулому тижні отруїлася грибами сімейна пара з м.Умань, пенсіонери вживали відварені та смажені гриби дощовики, зібрані у Білогрудівському лісі Уманського району.     

Перші симптоми отруєння (слабкість, запаморочення, блювота) з’явилися вже за кілька годин після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворих госпіталізовано до Уманської міської лікарні у легкому стані.

Після проведеної інтенсивної терапії стан хворих покращився, за тиждень вони виписані з лікувального закладу.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Щодо випадків отруєння дикорослими грибами

Друк
PDF

04.06.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що в області продовжують реєструватися випадки отруєнь дикорослими грибами.

На поточному тижні отруївся грибами мешканець с.Вільховець Звенигородського району. 64-річний пенсіонер вживав смажені гриби парасольки, зібрані у Вільховецькому лісі.  

Перші симптоми отруєння (слабкість, сонливість, галюцинації) з’явилися вже через годину після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворого госпіталізовано до Звенигородської центральної районної лікарні у важкому стані.

Наразі після проведеної інтенсивної терапії стан хворого покращився, за декілька днів він залишив лікувальний заклад.

66-річний мешканець м.Сміла, перебуваючи на відпочинку на базі «Виграївські дачі» в урочищі Виграїв Корсунь-Шевченківського району вживав смажені маслюки, зібрані в лісі поруч з базою відпочинку.

Через 2 години після вживання грибів у чоловіка з’явились важкість у животі, нудота, блювота. Машиною швидкої медичної допомоги потерпілий доставлений до Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні у стані середньої важкості.

Після надання невідкладної медичної допомоги хворий самовільно залишив лікувальний заклад.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Всесвітній день боротьби з гепатитом

Друк
PDF

28.07.2018.jpgЩороку 28 липня у багатьох країнах проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом. Датою для його впровадження став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B. Вперше такий день було проведено в 2008 році з ініціативи Міжнародного альянсу з боротьби з гепатитом. У 2011 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) було внесено цю дату в свій календар, таким чином Всесвітній день боротьби з гепатитом отримав офіційний статус.

Статистика свідчить, що в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо С) іноді називають «лагідним убивцею».

Гепатит — загальна назва великої групи запальних захворювань печінкової тканини, що характеризуються жовтяницею, порушеннями функції печінки і серйозними ускладненнями. Існує вісім типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Крім інфекції причинами розвитку гепатиту також можуть стати різні хімічні речовини (токсичні сполуки, алкоголь, лікарські препарати), що руйнують клітини печінки (гепатоцити).

Детальніше...

Сказ – смертельно небезпечна хвороба!

Друк
PDF

image001.pngСказ - особливо небезпечна інфекційна хвороба людей і тварин, яка завжди закінчується смертю. Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється з хворого організму тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови або слизові оболонки під час укусу або при ослиненні. Резервуаром і переносником вірусу є лисиці, але основну загрозу для людей становлять домашні та бездомні тварини, зокрема собаки та коти, які заражаються сказом на природі через укуси диких тварин. Вірус в слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи клінічних ознак захворювання. Ось чому за тваринами, які нанесли укуси людям, необхідно проводити ветеринарний нагляд протягом 10 днів з моменту укусу для визначення його безпечності по сказу.

Детальніше...

До уваги Черкащан!

Друк
PDF

рад082017.jpg26 липня 2018 року в м.Черкаси на бул. Шевченка біля торгівельного закладу виявлено валізу, після обстеження якої співробітниками вибухотехнічної служби ДСНС, лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведені дослідження на наявність радіологічного забруднення на території, де виявлена підозріла валіза.

За результатами досліджень встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», яка продовжує радіаційний моніторинг.

Знову отруєння дикорослими грибами!

Друк
PDF

04.06.2018.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що на поточному тижні зареєстровано груповий випадок отруєння дикорослими грибами з 6 потерпілими (які знаходяться у родинному зв’язку, з них одна дитина 17 років), що вживали відварені і смажені гриби рядовки, зібрані в лісі с.Максимівка, Уманського району.

Потерпілі скаржились на слабкість, нудоту. блювання та діарею, які з’явилися вже через декілька годин після вживання грибів. Хворих госпіталізовано до Уманської центральної районної лікарні в середньому стані важкості (5 осіб) та у важкому стані (одна особа).

Станом на 24.07.2018 року четверо потерпілих після інтенсивної терапії виписані зі стаціонару, інші продовжують лікування.

Для запобігання отруєнню грибами ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів, особливо пластинчатих та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні перших симптомів отруєння.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

– навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу;

– недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму;

– не займайтеся самолікуванням! Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!

З початку 2018 року зареєстровано 3 випадки отруєння грибами з 9 потерпілими (8 дорослих та 1 дитина).

Пішов із життя Постригань Григорій Михайлович

Друк
PDF

Колектив Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 10 липня 2018 року на 70 році пішов із життя Постригань Григорій Михайлович, який тривалий час працював у санітарно-епідеміологічній службі на посадах лікаря з гігієни праці, завідувача санітарно-гігієнічним відділом, головного державного санітарного лікаря Черкаського району.

Колеги цінували Григорія Михайловича за його професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та терпіння. Світлі спогади про Григорія Михайловича навіки залишаться у наших серцях. Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’’ї та близьким покійного.

 

Рекомендації щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у літній період

Друк
PDF

сайт_гкі.jpgНа виконання вимог Міністерства охорони здоров'я України та з метою попередження  харчових отруєнь  ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись основних правил:

- не купувати на ринках, тим більше на стихійних, готових страв, виготовлених в домашніх умовах ( тістечка, торти, м’ясні вироби та будь-які консервовані продукти), сире м’ясо та свіжу рибу, які не пройшли ветеринарно-санітарну експертизу;

- при купівлі харчових продуктів та напоїв у торгівельній мережі обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції, в разі їх відсутності – краще відмовитись від купівлі продукту харчування;

Детальніше...

Аномальна спека та її вплив на здоров’я людини

Друк
PDF

спека06.07.2018.pngЛіто в останні роки змушує людей шукати порятунок від спекотної, сухої і сонячної погоди. Літня спека приносить дискомфорт, виснажує і може нашкодити здоров’ю. Як пережити спекотні дні, перебуваючи в офісі, вдома, в транспорті, на вулиці?

Аномальна спека негативно впливає на здоров’я людини. Слід побоюватися таких впливів спеки на організм, як тепловий і сонячний удар.

Пропоную вам взяти на озброєння прості поради, які допоможуть адаптуватися до аномальних проявів літа зберегти сили для повсякденних справ і, головне, вберегти здоров’я в спекотні дні:

- щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм потрібно намагатися без особливої потреби не виходити на вулицю під час найбільшої сонячної активності: в період з 11-ої до 17-ої години дня;

- якщо вийти все-таки потрібно, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшку негазованої мінеральної води.

- важливим чинником щодо підвищення витривалості організму є правильний режим харчування.

Детальніше...

шаблоны joomla 2.5 здесь
темы Wordpress
music-xpert.
Интересные мини игры.