Інформація для населення

diabet

14 листопада увагу всього світу зосереджено на питаннях діагностики та запобігання цукрового діабету, адже це Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Детальніше...

grubu nikit sait 2 

З початку цього року в Черкаській області зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами із десятьма потерпілими, серед яких четверо дітей.  Про це Суспільне Черкаси повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк. Як правильно і які саме варто вживати гриби, щоб не нашкодити собі і своїм рідним, дізнавалася кореспондентка Вікторія Пожар.

Детальніше...

 obshchenie-s-pozhilym-chelovekom

В усьому світі психічне здоров’я людей старшого віку зазвичай отримує мало уваги суспільства та системи охорони здоров’я. І для того є різні причини. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як піклуватися про психічний добробут старших людей. Зауважте, що кажемо саме «добробут», а не «здоров’я» – аби людина навіть із симптомами розладів чи хвороб добре почувалася, і її навколишні теж.

Детальніше...

5faktiv prostata

Міф №1: Секс підвищує ризик раку простати

Правда: сексуальна активність не підвищує ризик розвитку раку простати.

Останні наукові дослідження навпаки показали, що чоловіки, які повідомляють про більш часті еякуляції, можуть мати нижчий ризик розвитку цього виду раку.

Детальніше...

pnevmonia 

12 листопада  – Світовий день боротьби з пневмонією.

Пневмонія є однією з найбільш піддатливих до профілактики хвороб. Однак за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожні 20 секунд від цієї інфекції помирає одна дитина у світі. Тому в день боротьби з пневмонією нагадуємо про серйозність цього захворювання та пропонуємо прості кроки, які може зробити кожен із нас, щоб не допустити розвиток пневмонії у своєї дитини чи у себе.

Детальніше...

 papach gepat

Про епідемічну ситуацію з інфекційною захворюваністю в Черкаській області, зокрема ситуацію з гепатитом А, та заходи профілактики інфекційних хвороб на брифінгу в медіацентрі ОВА розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

В області за 10 місяців цього року зареєстровано 155 178 випадків інфекційних захворювань. Інтенсивний показник захворюваності порівняно з аналогічним періодом минулого року на 5% нижчий.

Цього року в області не реєструвалися такі небезпечні інфекційні захворювання, як холера, черевний тиф та паратифи, поліомієліт, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, малярія.

Водночас по окремих нозологіях є зростання.

Детальніше...

 shkolyar

Чим годувати дитину перед школою? Чи можна давати солодощі з собою? А як щодо гаджетів?

Ці питання цікавлять багатьох батьків. Як же знайти той баланс, щоб гармонійно та здорОво поєднати розклад та дозвілля вашої дитини?

Детальніше...

 tren2

Упродовж жовтня-листопада спеціалістами відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводяться тренінги для медичних працівників закладів охорони здоров’я області на тему «Холодовий ланцюг та управління вакцинами». Навчаннями, які організовані Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та ініціативи COVAX, планується охопити біля 400 медиків.

Детальніше...

 prostata

У продовження теми щодо профілактики чоловічого здоров'я ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» інформує, якщо ви чоловік та відвідуєте туалет частіше, ніж 8 разів на день або відчуваєте біль чи напругу при сечовипусканні — це можуть бути симптоми захворювання, що виникає у  чоловіків. Йдеться про простатит (запалення передміхурової залози) та аденому простати (доброякісну гіперплазію передміхурової залози). Кожен із цих станів є серйозною проблемою і вимагає консультації в лікаря та лікування.

Детальніше...

spalah hepatytu

На Вінниччині, де зафіксували спалах вірусного гепатиту А, ситуація з цим захворюванням стабілізується.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, у лікарнях залишаються 45 людей з підтвердженим діагнозом гепатит А.

«У лікарнях залишається 45 хворих. 185 пацієнтів, серед яких 32 дитини, вже виписали», – йдеться у повідомленні МОЗ.

Детальніше...

 tspmsd

У межах відзначення Всесвітнього тижня боротьби з інсультом фахівці ДУ «Черкаський ОЦКХП МОЗ» організували акцію з профілактування інсульту, інших серцево-судинних захворювань, поліпшення ментального здоров’я, промоції здорового способу життя та проведення скринінгових досліджень для відвідувачів лікувальних закладів Черкас.

Детальніше...

 prostate rak

Листопад — місяць, коли у багатьох країнах світу говорять про рак простати та чоловіче здоров'я. ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» долучається до ініціативи та починає цикл матеріалів на сайті про чоловіче здоров’я, де першою темою буде рак простати.

Детальніше...

otruyennya

У Черкаській області продовжуються отруєння дикорослими грибами.

Станом на 8 листопада в області зареєстровано 6 випадків отруєнь дикорослими грибами з 10 потерпілими, серед них 4 дітей. Про це інформує Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Детальніше...

pirola 

Лабораторно підтверджений випадок виявили на Рівненщині. Захворів 20-річний чоловік.

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Детальніше...