Інформація для населення

 sumvol sulu

У складний момент, особливо якщо нас немає поруч, дитину може підтримати Символ сили. Це може бути будь-яка річ: сувенір, мушля, фотографія чи іграшка. Створіть такий символ разом — нехай вона звертається до нього, коли нервує, коли потрібно заспокоїтися та зосередитися.

Домовтеся з дитиною, що відтепер це її Символ сили, і що він завжди поруч, аби додавати впевненості в собі.

Детальніше...

post aids day -01

Кожна людина з ВІЛ-позитивним статусом має право на безкоштовну антиретровірусну терапію (АРВ-терапія). Мета терапії – максимально пригнітити розмноження ВІЛ в організмі, відновити функції імунної системи, продовжити та підвищити якість життя ВІЛ-інфікованих людей.

Що важливо знати:

  • ліки в межах терапії приймають пожиттєво;
  • прийом препаратів не можна переривати;
  • необхідно суворо дотримуватися часу та дозування прийому препаратів.

Детальніше...

go bio  sa 

27 листопада – 1 грудня у Києві відбувся «Тренінг для груп швидкого реагування з питань біологічних загроз».

Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» участь у тренінгу взяли завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх, завідувач бактеріологічної лабораторії відділу лабораторних досліджень Антон Маслов, завідувач лабораторії радіологічних досліджень та інших фізичних факторів відділу лабораторних досліджень Леонід Мукомел та лікарка-епідеміологиня Жашківського відділення Уманського міськрайонного відділу Дарина Марущак.

Детальніше...

kolegiya papach 

Нещодавно фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб долучилися до проведення колегії Управління охорони здоров’я. Засідання відбулося в обласному діагностично-консультативному центрі КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради».

Під час колегії було розглянуто зокрема і питання щодо стану виконання Перспективного обсягу профілактичних щеплень населення області проти інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, про які повідомила Тетяна Гололобова, лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики.

Детальніше...

406062717 879172557083574 5859330306695608795 n

За даними Центру громадського здоровʼя, щороку тисячі українців хворіють на грип. Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та запобігає важким ускладненням хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

На початку епідемічного сезону грипу та ГРВІ хочемо нагадати, кому рекомендовано вакцинуватися проти грипу, хто в групі ризику, як і коли щепитися.

Нагадуємо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

За інформацією ВООЗ.

post aids day -02 

Тема ВІЛ у сучасному суспільстві вже давно позбавлена упереджень, адже лікування та специфічна противірусна терапія дозволяє жити абсолютно вільне нормальне життя.

Які види є терапії та профілактики, та як їх отримати?

Детальніше...

 svunka

Комусь лікування ГРВІ та застуди обходяться в тисячі гривень, а комусь майже нічого не вартує. Чому так? Справа не в ускладненнях, а в тому, що тема лікування ГРВІ охоплена купою міфів.

Немає доказових дієвих препаратів, які лікують респіраторні віруси. Єдине, від чого допоможуть позбавитись пігулки при ГРВІ, – це від ваших грошей.

То як лікувати ГРВІ?

Детальніше...

 papach iv-fr

2 грудня в Івано-Франківську відбулися загальні збори громадської організації «Всеукраїнська асоціація фахівців з громадського здоров՚я».

Головою Асоціації було обрано генерального директора ДУ «Івано-Франківський обласний ЦКПХ МОЗ», головного державного санітарного лікаря Прикарпаття Руслана Савчука.

Черкащину на зборах представляли генеральний директор ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар області Володимир Папач, завідувач Уманського міськрайонного відділу Іван Гейко та завідувач Золотоніського районного відділуобласного ЦКПХ Володимир Карпенко.

Детальніше...

406014239 878226270511536 4681038333118171368 n

Міжсезонний період найбільше послаблює імунну систему дорослих та дітей.

Особливо це стосується людей старшого віку, адже саме вони стають найлегшою ціллю для інфекцій та вірусів.

Рекламні поради про «підтримку імунітету» або підвищення здоров’я імунної системи впадають в очі не тільки з полиць магазинів, а й повсякчас надходять від друзів та знайомих. Та чи допомагають вони вплинути на швидкість і якість імунної відповіді?

Одразу наголошуємо: остерігайтесь примарних обіцянок!

Детальніше...

voda-3 

У межах щоденного моніторингу якості та безпечності питної води ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» за період із 27 листопада до 1 грудня 2023 року із джерел та мереж централізованого водопостачання відібрано та досліджено 126 проб питної води за мікробіологічними та 85 за санітарно-хімічними показниками, відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Будь-яких ускладнень санітарно-епідемічної ситуації, спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із питною водою та питним водопостачанням, на території Черкаської області не зареєстровано.

Щоденний моніторинг якості та безпечності питної води в області триває.

post aids day-prevention

Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Це відбувається через збільшення кількості травм, поранень, донацій крові й оперативних втручань, менший доступ до бар’єрної контрацепції і більшу кількість випадків сексуальне насильства.

ВІЛ-інфекція передається:

— Cтатевим шляхом — під час незахищеного вагінального або анального сексу. Ризики інфікування при оральному сексі значно нижчі, але вони теж є.

— Через кров — при потраплянні крові від ВІЛ-позитивної до здорової людини. Найчастіше це трапляється при ін’єкційному введенні наркотичних речовин шприцами та голками, якими користувалися ВІЛ-інфіковані.

— Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів чи годування грудьми.

Детальніше...

ginku 

Повномасштабна війна росії проти України може стати драйвером збільшення ризиків інфікування ВІЛ серед загального населення. Жінки, а особливо молоді дівчата є найбільш уразливими в надзвичайних ситуаціях, таких як війна.

МБФ «Альянс громадського здоров’я» проведено дослідження «Жінки та війна: ризики інфікування ВІЛ в Україні», що передбачало загальнонаціональне опитування жінок віком від 14 до 49 років, і покриває широкий спектр тем, починаючи від впливу війни на життя українських жінок і до різних аспектів ВІЛ-інфекції. Знайомимо вас з основними результатами дослідження.

Відповідно до результатів моделювання розвитку епідемії ВІЛ в Україні, до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України жінки, які не входять до ключових груп, складали 22,2% у структурі нових випадків ВІЛ (серед дорослих віком старше 15 років), і на цю групу припадало 35,8% від усієї кількості людей, які живуть з ВІЛ. Можна припустити, що ризики інфікування ВІЛ серед жінок в умовах війни збільшуються, що потребує активізації роботи ВІЛ-сервісних програм із залучення цієї групи населення до профілактичних послуг та послуг тестування.

Детальніше...

inv

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Міжнародний день людей з інвалідністю був проголошений у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН.

Історія його виникнення починалася у 80-х роках ХХ сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям людей з інвалідністю. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища людей з інвалідністю і забезпечення рівних можливостей у суспільстві.

Детальніше...

 405791733 877197970614366 964211438599790461 n

Здоров’я наших рідних напряму залежить від нас. Адже їхній імунітет із віком стає слабшим, а організм — більш вразливим до хвороб. Людям старшого віку потрібно стежити за своїм харчуванням, сном, режимом дня, а також не забувати вчасно робити щеплення та відвідувати сімейного лікаря. Тому наше головне завдання — це піклуватися про своїх рідних, постійно нагадувати батькам про здорове харчування, режим сну та згубність шкідливих звичок. Не забувати телефонувати бабусі та дідусю, цікавитися їхнім самопочуттям, стежити за регулярними обстеженнями та прийомом ліків.

Ми підготували для вас декілька порад, які допоможуть зберегти здоровʼя старших родичів.

Детальніше...