Інформація для населення

Увага - кір!

Друк
PDF

кір_увага.jpgВ деяких областях України (Івано-Франківська, Дніпропертовська, Одеська, Київська) за останій час відмічається значний ріст захворюваності на кір. В нашій області в 2017 році захворіла одна особа. Але загроза розповсюдження кору на території області існує. Звертаємо увагу на те, що кір - це вірусне захворювання, що передається повітряно- крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові та може викликати серйозні ускладнення. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина. Інфікуватися можуть як діти, так і дорослі, які раніше не хворіли, оскільки сприйнятливість людини до кору дуже висока. Крім того, цей вірус – дуже заразний (при спілкуванні з хворим імовірність захворіти складає майже90-100%) та летючий він миттю поширюється по всіх приміщеннях, де перебував хворий, а також може проникати через вентиляційну систему, щілини у дверях, вікнах, на інші поверхи будівлі, тому неодноразово описувалися випадки інфікування сприятливих до даної інфекції дітей і дорослих, які безпосередньо не контактували з хворим.

Детальніше...

Обережно гострі кишкові інфекції!

Друк
PDF

сайт гкіКишкові інфекції – захворювання травного тракту час від зараження до перших клінічних проявів таких як підвищення температури тіла, пронос, блювання  триває від декількох годин до кількох діб. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, гастроентероколіти. Всі ці хвороби виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм

людини через брудні руки, продукти харчування. Тобто збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи, тощо. Важливим є те, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Джерелом збудника інфекції може бути, як хвора людина з клінічними проявами інфекції так і здорова - «носій». Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми.

Детальніше...

Авіахімроботи

Друк
PDF

Авіаційно-хімічні роботи.

Організація і порядок здійснення лабораторного контролю їх безпечності для здоров’я та довкілля.

авіахімроботи.jpg

Авіаційно-хімічні роботи, їх організація, повинні виконуватись у відповідності до вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати», державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. №382.

Безпосередньо лабораторні дослідження додатково регламентуються відповідними правилами відбору проб, затвердженими методиками визначення залишкових кількостей пестицидів у воді, ґрунті, рослинній продукції.

Не вдаючись до зайвої деталізації питань, зупинюсь на головних, котрі врешті-решт, обумовлюють повноту і якість лабораторного контролю, безпечність всього комплексу авіаційно-хімічних робіт.

Надзвичайно важливим є наявність в конкретних проектах авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів правильно оформлених картографічних матеріалів (генеральні плани, карти-схеми землекористування та ін.). Вони повинні бути виконані у відповідному масштабі, де можна побачити межі населених пунктів, аеродрому (вертодрому), поля, які будуть оброблятись пестицидами і агрохімікатами, тваринницькі і птахоферми, джерела водопостачання, зони відпочинку населення, пасіки тощо.

Значно полегшує правильність визначення точок відбору проб їх кількість, нанесені на карти-схеми відповідних розмірів санітарно-захисні зони вищеназваних об’єктів. Окрім розташування точок відбору проб, працівниками лабораторії визначається кількість проб, перелік спеціального обладнання для їх відбору тощо. Кожна проба, відібрана в конкретній точці, повинна бути представницькою, стосовно об’єкту випробувань з якою вона відібрана, що досягається застосуванням  правильних методів відбору проб.

Важливим під час відбору проб є правильне відображення в лабораторній документації основних даних щодо дати і часу відбору проб, типу проб, що відбираються, розташування точки відбору, технології відбору, кількість проб, що відібрані і т. ін.

Як правило, маркується тара для перевезення проб, вказуються умови транспортування, зберігання в лабораторії, тощо.

Токсикологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» є атестованим підрозділом і всі дослідження проводять в рамках галузі акредитації.

Минулого року, ми мали можливість досліджувати в об’єктах довкілля всі 13 найменувань пестицидів, включених до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і які застосовуються при авіахімроботах.

Додаткову інформацію з вище окреслених питань, а також стосовно вартості робіт, можна отримати за телефоном 36-07-11.

Нітрати в ранніх овочах та їх вплив на організм людини

Друк
PDF

нітрати_хоменко.jpgПісля зими хочеться свіжих овочів та зелені; помідорів, огірків, цибулі, кропу та петрушки, ранньої капусти, редиски, що зараз є на базарах. 

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, окремі господарства та приватні особи для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для вашого здоров’я.

Детальніше...

Ботулізм - це небезпечно !

Друк
PDF

alt

Як уберегтися від смертельного отруєння!

Як це не прикро, але щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах.

Детальніше...

Що робити, якщо вкусив кліщ?

Друк
PDF

кліщі_04.2017.jpgУ теплу весняну пору люди прагнуть до спілкування з природою. Це і прогулянки в парках, виїзди на відпочинок у ліс, а також проведення весняних робіт на дачних та присадибних ділянках. Але не слід забувати, що необачне поводження на природі може призвести до негативних наслідків, а саме – до укусу кліща.

Кліщі є переносниками багатьох захворювань, серед яких кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рикетсіози і інші інфекції.

Виявили кліща, що присмоктався - витягніть його якомога швидше! Затягувати з видаленням не можна. Чим довше кліщ п'є кров, тим більше інфекції потрапить в організм.

Якщо плануєте здати кліща на аналіз, то бажано щоб кліщ був живим і цілим. Щоб уникнути розриву кліща, не тягніть його різко. Кліщів зручно видаляти тонким пінцетом. При цьому його слід захопити якомога ближче до хоботка, потім акуратно потягнути вгору, при цьому обертаючи навколо своєї осі у зручну сторону. Зазвичай через 1 – 3 обороти кліщ витягується разом з хоботком. Для видалення кліщів існують також спеціальні пристрої. Якщо під рукою немає ні пінцета, ні спеціального пристрою, то кліща можна видалити ниткою. Для цього міцну нитку зав'язують у вузол якомога ближче до хоботка кліща, потім скручують її в одному напрямку (трохи підтягуючи вгору), до тих пір поки кліщ не викрутиться.

Детальніше...

В області проводиться тиждень імунізації

Друк
PDF

имунізація_дж.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що з 24 по 30 квітня 2017 року проводиться Український тиждень імунізації одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями. Головна мета – інформування населення про вакцинацію, як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важлива умова збереження національної безпеки країни.

Інфекційні хвороби до цього часу є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Підвищення рівня інфекційної захворюваності пов’язане з негативними соціально-економічними змінами, міграцією населення, різноманітними економічними катаклізмами, а також появою нових нозологічних форм, таких як пташиний грип, пандемічний грип, спричинений вірусом Н1N1 Каліфорнія.

Із найпоширеніших інфекцій напруженою залишається ситуація з дифтерії, вірусних гепатитів, краснухи, кору, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції, кашлюку. Зокрема, краснуха та вірусний гепатит В часто є причиною вроджених аномалій та вад розвитку.

На жаль, рівень вакцинації дітей в України за даними 2016 року далеко від рекомендованого ВООЗ (95%). Дана проблема може вирішитись лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади,тоді Україна зможе досягти змін на краще.

За результатами проведеного аналізу встановлено, що у І кварталі 2017 рокув області первинним вакцинальним комплексомпроти кашлюку, дифтерії, правця охоплено лише 16,4% запланованого контингенту, вакциновано проти туберкульозу 23,2 % дітей, проти поліомієліту 17,6%

Зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями закономірно та неухильно супроводжується підвищенням захворюваності на імунокеровані інфекційні хвороби, що в недалекому майбутньому може призвести до епідемічного поширення, особливо при реєстрації спалахів інфекційних хвороб у сусідніх країнах.

Боротьба з інфекціями, яким можна запобігти саме засобами імунопрофілактики, - одне з важливих завдань профілактичної медицини.

Недопущення епідемічних ускладнень інфекційних хвороб можливе за умови ефективного та планомірного використання вакцин, проведення профілактичних щеплень згідно календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551.

Щодо показового навчально-тренувального заняття

Друк
PDF

virusologia.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 20 квітня 2017 року проведено показове навчально-тренувальне заняття з метою перевірки готовності вірусологічної лабораторії  на випадок підозри на вірус Ебола.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо хвороби, викликаної вірусом Ебола у країнах Західної Африки та розповсюдження її на інші континенти, виникла необхідність провести навчання на випадок появи цієї хвороби на території Черкаської області. Ризик проникнення віруса Ебола в Україну досить високий, в країні знаходяться кілька тисяч студентів з Західної Африки, більше 100 тисяч моряків і миротворчий контингент, усі вони часто бувають у тих точках світу, де вірогідність зараження висока. Відповідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо поводження з такими хворими проведено повторення методики використання засобів індивідуального захисту.

Завідувач вірусологічною лабораторією Федорченко Наталія Федорівна розповіла про епідемічні та профілактичні заходи на випадок появи хворого з геморагічною лихоманкою Ебола. Під час занняття фахівцями вірусологічної лабораторії було продемонстровано наявність засобів індивідуального захисту та методика поводження з інфекційним матеріалом з підозрою на вірус Ебола.

У разі виникнення біологічної загрози для населення фахівці лабораторного Центру готові до проведення протиепідемічних заходів, передбачених обласним Комплексним планом заходів попередження заносу і поширення інфекційних хвороб.

Всесвітній день боротьби з малярією

Друк
PDF

Малярія1.jpg

Щорічно, 25 квітня, в усіх країнах відзначається «Всесвітній день боротьби з малярією», мета якого полягає в підвищенні обізнаності людей про цю хворобу,  способи профілактики малярії та боротьби з нею в усьому світі.

Малярія - це захворювання, що загрожує життю людей та викликається паразитами, які передаються в результаті укусу інфікованих самок комарів виду Anopheles, їх називають «переносниками малярії». Від малярії, як і раніше,  вмирає більше 400 000 людей в рік, а до ризику зараження малярією належать 3,2 мільярда - майже половина населення в світі. У 2016 році передача малярії зафіксована у 91 країні світу. Найбільш висока захворюваність у країнах Африки, розташованих на південь від Сахари. В цьому регіоні відбулося 90% випадків захворювання на малярію і 92% випадків смерті. Малярія залишається основною причиною смерті дітей у віці до п'яти років, забираючи дитяче життя кожні дві хвилини.

Малярія викликається паразитами роду Plasmodium. Всього існує п’ять видів паразитів, але два з них - P. falciparum і P.vivax - створюють найбільшу загрозу. P. falciparum є найбільш поширеним малярійним паразитом на африканському континенті і викликає найбільше випадків смерті від малярії у всьому світі. P.vivax переважає в більшості інших країн .

Детальніше...

Профілактика харчових отруєнь на травневі свята та поминальні дні

Друк
PDF

харч_отр.jpgНаближається пора травневих свят та поминальних днів, в період яких люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись наступних простих правил :

- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

Детальніше...

Біологічна безпека населення під особливою увагою

Друк
PDF

навчання_оні.jpgВ Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 4 квітня 2017 року проведено показове навчально-тренувальне заняття з метою перевірки готовності лабораторії особливо небезпечних інфекцій на випадок виявлення у поштових відправленнях речовини невідомого походження та дотримання правил біобезпеки при роботі зі збудниками ІІ групи патогенності.

В ході заняття відпрацьовані дії лабораторії особливо небезпечних інфекцій на випадок біологічної загрози у вигляді невідомого порошку, який надійшов у поштовому конверті.

Відібрана з дотриманням правил прийому проб порошкоподібна речовина досліджена на наявність збудника сибірської виразки (сибірки).

Роботи проведені із застосуванням засобів захисту (протичумні захисні комплекти).

Під час заняття продемонстровано послідовність надягання та знімання засобів захисту та здійснено показове їх знезараження.

Підсумки заняття показали, що у разі виникнення біологічної загрози для населення фахівці лабораторного Центру готові до проведення протиепідемічних заходів, передбачених обласним Комплексним планом заходів попередження заносу і поширення інфекційних хвороб, регламентованих Правилами санітарної охорони території України на 2016-2018 роки, щодо недопущення захворювань на сибірку та інші особливо небезпечні інфекції.

Кліщовий вірусний енцефаліт та заходи профілактики

Друк
PDF

кліщщ.jpgЗа останні роки значно збільшився перелік інфекційних захворювань за рахунок нових природно-вогнищевих інфекцій, які передаються трансмісивним шляхом при укусі кровосисних членистоногих. Основні причини – зміни у кліматі та екології (пом’якшення клімату, викорінення хвойних лісів і виникнення на їх місці дрібнолистяних лісів з підліском та високим травостоєм, захаращення ландшафту  у міських зонах, інтенсивне будівництво на приміських територіях).

В Україні встановлена наявність активних природних вогнищ «кліщових» інфекцій,  на території яких щорічно реєструються випадки захворювань людей. Нозоареали цих інфекцій займають більшу частину території нашої країни, простягаючись від східних регіонів до західних кордонів, і співпадають з ареалами кліщів – основних переносників збудників.

За минулий рік в Україні зареєстровано 6 місцевих випадків кліщового вірусного енцефаліту.

Кліщовий вірусний енцефаліт – це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків.

Детальніше...

24 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Друк
PDF

туб_грищенко.jpgЩорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом.

Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводять цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики.

Епідемія туберкульозу в нашій державі за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року і з того часу продовжує прогресувати. Щогодини в Україні реєструється чотири нових випадки туберкульозу та один випадок смерті від цієї хвороби.За показниками епідемії туберкульозу Україна знаходиться на одному з перших місць в Європейському регіоні.

Детальніше...

Помешкання має бути безпечним

Друк
PDF

polypropene.pngОстаннім часом значно збільшилась чисельність звернень громадян до Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" з приводу незадовільних умов проживання. Скарги переважно зводяться до появи неприємних сторонніх запахів у помешканні, головних болей, появи або активізації хронічних алергічних реакцій, дерматитів і т.ін. Серед можливих, на погляд відвідувачів, причин виникнення вищевказаних негараздів, насамперед називають придбання нових меблів, проведення ремонтних робіт, тощо.

Звертає увагу цікава обставина, якщо громадяни є більш-менш обізнаними з питань появи, поширення і профілактики епідемічних захворювань: грипу, туберкульозу, СНІДу, необхідності профілактичних щеплень та ін. то ступінь їх інформованості з питань можливих ризиків застосування полімерних та полімервмісних матеріалів у побуті є надзвичайно низькою.

Саме з цієї причини, на наш погляд, під час придбання меблів, мало хто цікавиться сертифікатами їх походження і безпечності, результатами досліджень можливих небезпечних хімічних чинників, які можуть мігрувати з них у повітря приміщень, та наявністю висновку лікаря.

До переліку таких найбільш поширених шкідливих речовин входить більш як півсотні їх найменувань, серед яких формальдегід, метанол, бензол, стирол, ацетальдегід та ін.

Детальніше...