Інформація для населення
19 травня 2017
В деяких областях України (Івано-Франківська, Дніпропертовська, Одеська, Київська) за останій час відмічається значний ріст захворюваності на кір. В нашій області в 2017 році захворіла одна особа. Але загроза розповсюдження кору на території області існує. Звертаємо увагу на те, що кір - це вірусне захворювання, що передається повітряно- крапельним шляхом при кашлі, чханні, розмові та може викликати серйозні ускладнення. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина. Інфікуватися можуть як діти, так і дорослі, які раніше не хворіли, оскільки сприйнятливість людини до кору дуже висока. Крім того, цей вірус – дуже заразний (при спілкуванні з хворим імовірність захворіти складає майже90-100%) та летючий він миттю поширюється по всіх приміщеннях, де перебував хворий, а також може проникати через вентиляційну систему, щілини у дверях, вікнах, на інші поверхи будівлі, тому неодноразово описувалися випадки інфікування сприятливих до даної інфекції дітей і дорослих, які безпосередньо не контактували з хворим.
16 травня 2017
Кишкові інфекції – захворювання травного тракту час від зараження до перших клінічних проявів таких як підвищення температури тіла, пронос, блювання триває від декількох годин до кількох діб. До кишкових інфекцій відносяться такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, гастроентероколіти. Всі ці хвороби виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів або води, які проникають в організм
людини через брудні руки, продукти харчування. Тобто збудники кишкових інфекцій передаються за допомогою фекально - орального механізму, харчовим, водним, контактно-побутовим шляхами. Факторами передачі є м’ясо, яйця, вода, кухонний інвентар, руки, мухи, тощо. Важливим є те, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.
Джерелом збудника інфекції може бути, як хвора людина з клінічними проявами інфекції так і здорова - «носій». Носії становлять епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми.
11 травня 2017
Авіаційно-хімічні роботи.
Організація і порядок здійснення лабораторного контролю їх безпечності для здоров’я та довкілля.
Авіаційно-хімічні роботи, їх організація, повинні виконуватись у відповідності до вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати», державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. №382.
Безпосередньо лабораторні дослідження додатково регламентуються відповідними правилами відбору проб, затвердженими методиками визначення залишкових кількостей пестицидів у воді, ґрунті, рослинній продукції.
Не вдаючись до зайвої деталізації питань, зупинюсь на головних, котрі врешті-решт, обумовлюють повноту і якість лабораторного контролю, безпечність всього комплексу авіаційно-хімічних робіт.
Надзвичайно важливим є наявність в конкретних проектах авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів правильно оформлених картографічних матеріалів (генеральні плани, карти-схеми землекористування та ін.). Вони повинні бути виконані у відповідному масштабі, де можна побачити межі населених пунктів, аеродрому (вертодрому), поля, які будуть оброблятись пестицидами і агрохімікатами, тваринницькі і птахоферми, джерела водопостачання, зони відпочинку населення, пасіки тощо.
Значно полегшує правильність визначення точок відбору проб їх кількість, нанесені на карти-схеми відповідних розмірів санітарно-захисні зони вищеназваних об’єктів. Окрім розташування точок відбору проб, працівниками лабораторії визначається кількість проб, перелік спеціального обладнання для їх відбору тощо. Кожна проба, відібрана в конкретній точці, повинна бути представницькою, стосовно об’єкту випробувань з якою вона відібрана, що досягається застосуванням правильних методів відбору проб.
Важливим під час відбору проб є правильне відображення в лабораторній документації основних даних щодо дати і часу відбору проб, типу проб, що відбираються, розташування точки відбору, технології відбору, кількість проб, що відібрані і т. ін.
Як правило, маркується тара для перевезення проб, вказуються умови транспортування, зберігання в лабораторії, тощо.
Токсикологічна лабораторія ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» є атестованим підрозділом і всі дослідження проводять в рамках галузі акредитації.
Минулого року, ми мали можливість досліджувати в об’єктах довкілля всі 13 найменувань пестицидів, включених до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і які застосовуються при авіахімроботах.
Додаткову інформацію з вище окреслених питань, а також стосовно вартості робіт, можна отримати за телефоном 36-07-11.
05 травня 2017
Після зими хочеться свіжих овочів та зелені; помідорів, огірків, цибулі, кропу та петрушки, ранньої капусти, редиски, що зараз є на базарах.
Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, окремі господарства та приватні особи для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для вашого здоров’я.
04 травня 2017
Як уберегтися від смертельного отруєння!
Як це не прикро, але щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму.
Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.
26 квітня 2017
У теплу весняну пору люди прагнуть до спілкування з природою. Це і прогулянки в парках, виїзди на відпочинок у ліс, а також проведення весняних робіт на дачних та присадибних ділянках. Але не слід забувати, що необачне поводження на природі може призвести до негативних наслідків, а саме – до укусу кліща.
Кліщі є переносниками багатьох захворювань, серед яких кліщовий енцефаліт, кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), рикетсіози і інші інфекції.
Виявили кліща, що присмоктався - витягніть його якомога швидше! Затягувати з видаленням не можна. Чим довше кліщ п'є кров, тим більше інфекції потрапить в організм.
Якщо плануєте здати кліща на аналіз, то бажано щоб кліщ був живим і цілим. Щоб уникнути розриву кліща, не тягніть його різко. Кліщів зручно видаляти тонким пінцетом. При цьому його слід захопити якомога ближче до хоботка, потім акуратно потягнути вгору, при цьому обертаючи навколо своєї осі у зручну сторону. Зазвичай через 1 – 3 обороти кліщ витягується разом з хоботком. Для видалення кліщів існують також спеціальні пристрої. Якщо під рукою немає ні пінцета, ні спеціального пристрою, то кліща можна видалити ниткою. Для цього міцну нитку зав'язують у вузол якомога ближче до хоботка кліща, потім скручують її в одному напрямку (трохи підтягуючи вгору), до тих пір поки кліщ не викрутиться.
25 квітня 2017
Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що з 24 по 30 квітня 2017 року проводиться Український тиждень імунізації одночасно з Всесвітнім та Європейським тижнями. Головна мета – інформування населення про вакцинацію, як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важлива умова збереження національної безпеки країни.
Інфекційні хвороби до цього часу є однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. Підвищення рівня інфекційної захворюваності пов’язане з негативними соціально-економічними змінами, міграцією населення, різноманітними економічними катаклізмами, а також появою нових нозологічних форм, таких як пташиний грип, пандемічний грип, спричинений вірусом Н1N1 Каліфорнія.
Із найпоширеніших інфекцій напруженою залишається ситуація з дифтерії, вірусних гепатитів, краснухи, кору, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції, кашлюку. Зокрема, краснуха та вірусний гепатит В часто є причиною вроджених аномалій та вад розвитку.
На жаль, рівень вакцинації дітей в України за даними 2016 року далеко від рекомендованого ВООЗ (95%). Дана проблема може вирішитись лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади,тоді Україна зможе досягти змін на краще.
За результатами проведеного аналізу встановлено, що у І кварталі 2017 рокув області первинним вакцинальним комплексомпроти кашлюку, дифтерії, правця охоплено лише 16,4% запланованого контингенту, вакциновано проти туберкульозу 23,2 % дітей, проти поліомієліту 17,6%
Зниження рівня охоплення профілактичними щепленнями закономірно та неухильно супроводжується підвищенням захворюваності на імунокеровані інфекційні хвороби, що в недалекому майбутньому може призвести до епідемічного поширення, особливо при реєстрації спалахів інфекційних хвороб у сусідніх країнах.
Боротьба з інфекціями, яким можна запобігти саме засобами імунопрофілактики, - одне з важливих завдань профілактичної медицини.
Недопущення епідемічних ускладнень інфекційних хвороб можливе за умови ефективного та планомірного використання вакцин, проведення профілактичних щеплень згідно календаря щеплень, затвердженого наказом МОЗ України від 11.08.2014 р. № 551.
24 квітня 2017
В Державній установі «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» 20 квітня 2017 року проведено показове навчально-тренувальне заняття з метою перевірки готовності вірусологічної лабораторії на випадок підозри на вірус Ебола.
У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо хвороби, викликаної вірусом Ебола у країнах Західної Африки та розповсюдження її на інші континенти, виникла необхідність провести навчання на випадок появи цієї хвороби на території Черкаської області. Ризик проникнення віруса Ебола в Україну досить високий, в країні знаходяться кілька тисяч студентів з Західної Африки, більше 100 тисяч моряків і миротворчий контингент, усі вони часто бувають у тих точках світу, де вірогідність зараження висока. Відповідно рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо поводження з такими хворими проведено повторення методики використання засобів індивідуального захисту.
Завідувач вірусологічною лабораторією Федорченко Наталія Федорівна розповіла про епідемічні та профілактичні заходи на випадок появи хворого з геморагічною лихоманкою Ебола. Під час занняття фахівцями вірусологічної лабораторії було продемонстровано наявність засобів індивідуального захисту та методика поводження з інфекційним матеріалом з підозрою на вірус Ебола.
У разі виникнення біологічної загрози для населення фахівці лабораторного Центру готові до проведення протиепідемічних заходів, передбачених обласним Комплексним планом заходів попередження заносу і поширення інфекційних хвороб.
24 квітня 2017
Щорічно, 25 квітня, в усіх країнах відзначається «Всесвітній день боротьби з малярією», мета якого полягає в підвищенні обізнаності людей про цю хворобу, способи профілактики малярії та боротьби з нею в усьому світі.
Малярія - це захворювання, що загрожує життю людей та викликається паразитами, які передаються в результаті укусу інфікованих самок комарів виду Anopheles, їх називають «переносниками малярії». Від малярії, як і раніше, вмирає більше 400 000 людей в рік, а до ризику зараження малярією належать 3,2 мільярда - майже половина населення в світі. У 2016 році передача малярії зафіксована у 91 країні світу. Найбільш висока захворюваність у країнах Африки, розташованих на південь від Сахари. В цьому регіоні відбулося 90% випадків захворювання на малярію і 92% випадків смерті. Малярія залишається основною причиною смерті дітей у віці до п'яти років, забираючи дитяче життя кожні дві хвилини.
Малярія викликається паразитами роду Plasmodium. Всього існує п’ять видів паразитів, але два з них - P. falciparum і P.vivax - створюють найбільшу загрозу. P. falciparum є найбільш поширеним малярійним паразитом на африканському континенті і викликає найбільше випадків смерті від малярії у всьому світі. P.vivax переважає в більшості інших країн .
20 квітня 2017
Наближається пора травневих свят та поминальних днів, в період яких люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує дотримуватись наступних простих правил :
- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;