Інформація для населення

Сибірка знову нагадала про себе

Друк
PDF

Сибірка – це хвороба, що постійно про себе нагадує. Так, за даними інформагенцій, влітку поточного року на Ямалі (Росія) зафіксований спалах хвороби. Загинуло більше 2-х тисяч оленів, госпіталізовано більше 90 осіб, помер 12-ти річний підліток.

Епідемічна ситуація з сибірки на території України та Черкаської області є відносно благополучною. Проте, в області існують реальні передумови для ускладнення епідемічної ситуації, враховуючи наявність 447 стаціонарно-неблагополучних по сибірці пунктів, порушеннями ветеринарно-санітарних правил утримання та забою тварин, реалізацією м’ясної продукції за межами ринків. Останній випадок захворювання на сибірку людини в області був зареєстрований у м. Звенигородка в 2012 році.

Детальніше...

Криптоспоридіоз та його профілактика

Друк
PDF

Сучасна наукова література вказує на важливість вивчення криптоспоридіозу, як медичної проблеми. Дані щодо зоогеографії цього захворювання свідчать про його широку розповсюдженість серед тварин та людей. Інфекції шлунково-кишкового тракту зареєстровані у всіх вікових групах і на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Таке широке поширення захворювання пов'язано з великою кількістю природних резервуарів інфекції, низькою інфікуючою дозою і високою резистентністю збудника до дезінфектантів. В індустріально розвинених країнах ураженість людей складає близько 1-3% та 5-10% - в країнах, що розвиваються.

Детальніше...

Зберігаємо продукти правильно. Профілактика ієрсиніозу.

Друк
PDF

Триває сезон заготівлі овочів і важливо зберегти їх так, щоб не завдати згодом шкоди здоров'ю. Необхідно пам'ятати, що зберігання продуктів в холодильнику або льоху не завжди є гарантією безпеки від інфекції. Існують бактерії, які розмножуються при зниженій температури. Наприклад, ієрсинії можуть розмножуватися при температурі 4-10°C, зберігатися в навколишньому середовищі (ґрунті, воді відкритих водойм), можуть виживати на овочах, різних продуктах харчування, особливо у салатах, що зберігаються після приготування при низькій температурі.

Детальніше...

Контроль за вмістом нітратів в рослинній продукції

Друк
PDF

В даний час на ринки Черкащини в великій кількості надходять продукти рослинного походження, вирощені  в умовах відкритого грунту.

У зв’язку з цим ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» здійснює постійний моніторинг нітратів в плодо-овочевій продукції що реалізується на ринках.

Дослідженню підлягали такі продукти, як груші, кавуни, капуста, картопля, морква, томати, огірки, буряк столовий, цибуля ріпчаста, цибуля перо,  листові овочі; салати, шпінат, щавель, капуста салатна, петрушка, селера, кінза, кріп , дині, перець солодкий, кабачки, гарбузи, яблука,  виноград столових сортів тощо.

За результатами досліджень , проведених в липні – серпні , встановлено, що в зазначеній  продукції вміст нітратів не перевищує  гігієнічні нормативи всановлені в Державних гігієнічних правилах і нормах «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин  у харчових продуктах».

Слід відзначити, що вживання овочів, що надходять сьогодні на ринок, є безпечними за вмістом нітратів.

Поза цим,  лабораторний центр застерігає жителів області від придбання садо-овочевої продукції на стихійних ринках, де відсутній лабораторний контроль.

         

Обережно, трихінельоз!

Друк
PDF

В Україні за останні 5 років погіршилась епідемічна ситуація з трихінельозу, про що свідчить збільшення випадків захворювання серед людей у 2,7 рази, порівняно з попереднім п'ятиріччям.                                  

У всіх випадках захворюваність пов’язана із вживанням в їжу свинини. Ветеринарно-санітарна експертиза м’яса не проводилася.

В області 2012 році у Чорнобаївському районі зареєстровано 1 випадок трихінельозу.

Що ж це за хвороба - трихінельоз?

Детальніше...

Туляремія – це небезпечно!

Друк
PDF

Туляремія - це природно-вогнищеве, гостре інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями, що тривалий час можуть існувати у зовнішньому середовищі. Інфекція активна цілий рік, але близько 80% випадків фіксуються влітку та восени. Частота захворюваності у чоловіків у два рази вище, ніж у жінок. Основним фактором ризику інфікування є професійна діяльність (рибальство, мисливство, сільське господарство)

Детальніше...

Обережно, нітрати!

Друк
PDF

Питання якості питної води в області та  в Україні в цілому залишається актуальним. На сьогодні  не все населення  Черкаської області  має можливість  вживати якісну питну воду, тому що багато вододжерел забруднені різноманітними шкідливими хімічними сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати.

Детальніше...

Обережно - лептоспіроз!

Друк
PDF

Лептоспіроз - гостре інфекційне захворювання з тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, для якого характерна виражена сезонність з максимумом захворюваності в серпні-вересні.

Джерелом інфекції є, перш за все, гризуни, їжаки, сільськогосподарські тварини (свині, рогата худоба), собаки. Лептоспіри виділяються з продуктами життєдіяльності тварин, забруднюючи воду, грунт, овочі, харчові продукти.Сприятливим середовищем для розмноження лептоспір в літній період ємалопроточні річки, ставки та озера. Ускладнюють ситуацію стихійні звалища на берегах відкритих водойм,які сприяють розмноженню сірих щурів. В останні роки особливе значення в поширенні лептоспірозу набувають собаки.

Детальніше...

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Друк
PDF

Гепатити — це група інфекційних хвороб печінки надзвичайно небезпечних та дуже заразних, які найчастіше викликаються вірусами А, В, С, D, Е та ін., тому способи захисту від цієї недуги повинен знати кожен. Крім того вірусні гепатити людини є актуальною глобальною проблемою, адже  вони розповсюджуються швидше ніж ВІЛ-інфекція.

За даними статистики за 5 місяців 2016 року в Україні вірусами гепатитів А,В,С інфіковано 5141 особа ( інтенсивний показник 12,0 на 100 тис. населення).

Детальніше...

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ЛЕГІОНЕЛЬОЗ

Друк
PDF

Легіонельоз - інфекційне захворювання, що протікає з ураженням органів дихання, часто у формі важкої пневмонії, збудником якого є бактерії роду легіонелла. Легіонели є природними мешканцями прісноводних водойм і загрози для людини не представляють. При їх попаданні у штучні споруди (системи гарячого та холодного водопостачання, централізовані системи кондиціонування повітря з водяним охолодженням, вихрові басейни, джакузі в аквапарках і спортивно-оздоровчих центрах, зволожувачі повітря, фонтани та ін.), де є сприятливі умови для їх розмноження і накопичення у великій кількості, а саме: температура води 20-45 градусів, утворення біоплівок стійких до деззасобів, відсутність систематичних дезінфекційних заходів, аварійні ситуації на водопроводі і ін., виникає загроза зараження людей на легіонельоз.

Детальніше...

шаблоны joomla 2.5 здесь
темы Wordpress
music-xpert.
Интересные мини игры.