br 01

Із 24 по 30 квітня триває Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – нагадати про важливість використання вакцин для захисту людей від інфекційних хвороб. Ця теза особливо актуальна в умовах війни, яку розпочала рф проти нашої держави. Адже, в зв’язку з цим, через масову міграцію населення, подекуди відсутність доступу до безпечної питної води, харчових продуктів, базових умов гігієни та медичних послуг, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, тимчасових прихистках, ризики поширення інфекційних хвороб суттєво зростають. Про це розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

У 2022 році, порівняно з попереднім роком, охоплення щепленнями в Україні проти всіх вакцинокерованих інфекцій, передбачене календарем щеплень, суттєво знизилося. В зв’язку з цим, у 2023 році в нашій державі було вжито низку заходів, аби виправити ситуацію і, порівняно з 2022 роком, усі показники охоплення щепленнями зросли.

«Зокрема, значний прогрес досягнуто у щепленнях від кору, паротиту і краснухи – вакциновано 92,4% однорічок та 87,3% шестирічок. Це результат проведеної кампанії, що надолужувала пропущені щеплення (catch-up кампанія), яку ми проводили та широко висвітлювали і в нашій області», – зазначив Володимир Папач.

Проте, показники охоплення плановими щепленнями у 2023 році по жодній з вакцинокерованих інфекцій не досягли 95%, необхідних для забезпечення колективного імунітету. І це є головною загрозою зростання ризиків ускладнення епідситуації з вакцинокерованих інфекцій, як в Україні, так і на Черкащині. Зокрема, в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк – впродовж перших 2-х місяців поточного року зареєстровано 515 випадків захворювань, тоді як за аналогічний період минулого року – лише 27.

«На Черкащині з початку року зареєстровано 7 випадків захворювання на кашлюк (в минулому році – 0). Три особи, які захворіли, – не були щеплені. Нагадую, що основним ефективним засобом профілактики кашлюку є вакцинація», – повідомив головний державний санітарний лікар області.

У минулому році в Україні було зареєстровано 2 спалахи епідпаротиту, зокрема 1 – на Черкащині. Тоді захворіли 17 осіб у Черкаському районі, усі вони були не щеплені.

В Україні, як і у Черкаській області, наявні високі ризики спалаху кору. У цьому році за 3 місяці в 11-ти регіонах України зареєстровано 23 випадки захворювання на кір. За аналогічний період минулого року зареєстровано 9 випадків захворювань. На Черкащині цьогоріч випадків кору не зареєстровано.

Єдиний ефективний захід профілактики від кору та епідпаротиту – щеплення, які згідно з календарем проводяться комплексною вакциною від кору, епідпаротиту і краснухи дітям у віці 1 та 6 років.

br 02

За словами Володимира Папача, у лютому 2024 року в Черкаській області було зареєстровано випадок захворювання на правець. У Монастирищенській громаді Уманського району захворіла дівчинка 2010 року народження. Дитина до сьогодні перебуває на лікуванні в Черкаській обласній дитячій лікарні. Вона не була щеплена від цієї недуги.

«Також продовжують хворіти і помирати люди від коронавірусної інфекції. З початку епідсезону 2023/24 років в області захворіло на COVID-19 6881 особа, з них 462 дитини. Померли 38 людей, старших від 60 років, усі вони були не щеплені. І таким трагічним наслідкам можна запобігти, якщо вчасно отримати профілактичні щеплення згідно з визначеними рекомендаціями», – наголосив Володимир Папач.

Важливо захистити дитину від поліомієліту – небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Слід упевнитись, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини проти цього захворювання.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b.

Вакцинація згідно з Національним календарем щеплень, а також від COVID-19 гарантована державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від цих хвороб у будь-якому державному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ. Для цього не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем чи педіатром.

Немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання – це пряме показання до негайного щеплення. Адже такі діти мають більший ризик тяжкого перебігу інфекційних хвороб, від яких можна захиститись вакцинацією.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати всі щеплення проти цієї інфекції спочатку. Разом із лікарем складіть графік наступних щеплень.

br 03

Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило, яким варто користуватися в цьому випадку: стежте за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності.

«Вакцинація не може послабити імунну систему. Навпаки, саме інфікування певними вірусами може послабити імунну систему та опірність організму. Вакцини діють інакше. Тож перевантажити імунну систему вакцинація не здатна», – нагадав головний державний санітарний лікар області.

Черкаська область у достатній кількості забезпечена усіма вакцинами, необхідними для проведення профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, а також від коронавірусної інфекції. Усі вакцини якісні, безпечні і безкоштовні. У нас в області працюють 88 пунктів щеплення, проводять роботу мобільні бригади, активно працюють 2 вакцинобуси Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

«На жаль, на сьогодні рівень охоплення плановими щепленнями населення Черкащини є недостатнім. Тож я ще раз закликаю усіх черкащан, захистити своїх дітей і себе від небезпечних інфекційних недуг – вакцинуватися!», – наголосив Володимир Папач.

 Детальніше дивіться у відео