24 квітня 2024
Вживання першої парникової зелені та овочів може призвести до важких отруєнь через перенасичення організму нітратами, – розповів журналістам Суспільне Черкаси лікар відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Бондаренко.
Нітрати – це речовини, які постійно перебувають в обміні речовин довкілля, тому вони є у всіх фруктах та овочах.
Вміст нітратів у городині, ягодах, фруктах визначається відповідними державними гігієнічними нормами. Санітарно-гігієнічні лабораторії Черкаського обласного ЦКПХ та його відокремлених структурних підрозділів у містах та районах області проводять дослідження вмісту нітратів у ягодах, фруктах та овочах, а також у питній воді за сучасними методами визначення.
Дослідження проводяться за зверненнями фізичних та юридичних осіб (суб’єктів господарювання) та коштують від 100 грн (овочі-фрукти) до 250 грн (питна вода).
Детальніше дивіться в сюжеті http://surl.li/sxpfh