red and white dots ilustrated world tuberculosis day facebook post

24 березня по всьому світу відзначають День боротьби з туберкульозом. Другий рік поспіль Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) для цього дня пропонує гасло «Так! Ми можемо подолати туберкульоз!». Задля підвищення обізнаності про це небезпечне захворювання фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб протягом березня проводять інформаційно-роз’яснювальну кампанію до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом та нагадують, що туберкульоз виліковний, і чим раніше виявлене захворювання, тим більше в людини шансів на швидше й цілковите одужання.

Епідемія туберкульозу в нашій державі за критеріями ВООЗ оголошена з 1995 року. Незважаючи на всі заходи, яких вживають для запобігання епідемії, щогодини туберкульозом заражається троє жителів нашої країни та помирає один хворий, а всього хворіє 1,5% населення.З’явилася нова небезпечна форма хвороби – хіміорезистентний туберкульоз, тобто не чутливий до лікарських препаратів.

Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізму, наркоманії. В Україні в умовах тривалої повномасштабної війни прогнозується погіршення ситуації щодо туберкульозу. Скупчення людей у сирих укриттях, недостатнє харчування, стреси — лише кілька з факторів, які можуть спровокувати поширення туберкульозу.

У Черкаській області з 2022 року спостерігається зростання захворюваності на туберкульоз.

У 2023 році зареєстровано 484 випадки захворювання на туберкульоз, показник захворюваності на 100 тисяч населення становив 41,2, що на 13,8 % більше, ніж у 2022 році (36,2), та на 17,6% вище від середньодержавного показника по Україні.

Впродовж двох місяців цього року зареєстровано 61 випадок активного туберкульозу органів дихання, проти 52 – за аналогічний період 2022 року.Не реєструвались випадки захворювання на туберкульоз серед дітей.

Хто може захворіти на туберкульоз?

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на туберкульоз; людей, які живуть з ВІЛ; людей, які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Як захиститися від туберкульозу?

З метою подолання туберкульозу необхідне зміщення акцентів від лікування до профілактики.

Найкращою профілактикою туберкульозу є вакцинація. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень вакцину БЦЖ необхідно вводити на 3-5 день від народження дитини. Щеплення є єдиним надійним захистом від генералізованих форм туберкульозу у дітей.

В області минулого року було щеплено вакциною БЦЖ 90,5% новонароджених дітей.

Які симптоми туберкульозу?

Зверніться до лікаря, якщо у вас:

  • довготривалий кашель (понад 2 тижні),
  • субфебрильна температура тіла (від 37°С до 37,9°С) понад 7 днів,
  • утруднене дихання,
  • нічна пітливість,
  • немотивоване зниження ваги тіла,
  • слабкість,
  • кровохаркання.

Якщо у вас з'явився хоча б один із цих симптомів, потрібно звернутися до сімейного лікаря і пройти обстеження на туберкульоз – рентген легень та дослідження мокротиння на наявність мікобактерій туберкульозу.

Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Успіх лікування залежить від своєчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярного прийому ліків.

Довідково

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Збудником туберкульозу є мікобактерії туберкульозу. Джерелом зараження є хворі люди або домашні тварини. Основне джерело зараження – хвора людина. Найчастіше туберкульоз поширюється повітряно-крапельним шляхом (через легені дорослої людини за добу проходить близько 15 кубометрів повітря).