pravec na sayt

У Черкаській області зареєстровано випадок правця у 13-річної жительки Уманського району. Потерпілу шпиталізували до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради». Їй надають кваліфіковану медичну допомогу.

При проведенні епідрозслідування встановлено, що дівчинка отримала травму та не була щеплена проти правця відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів, а також необхідних лабораторних досліджень.

За останні 10 років на Черкащині зареєстровано 6 випадків захворювань на правець. Серед захворілих – 5 дорослих та 1 дитина. Останній випадок був зафіксований у 2023 році. Усі захворілі не мали щеплень проти правця відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

У січні 2024 року в Україні зареєстровано 1 випадок правця у Чернівецькій області.

ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» наголошує: під час війни ризики травмувань, ушкоджень та можливості інфікуватись збудником правця зростають.

Чим небезпечний правець та які його симптоми

Правець – важка інфекційна хвороба з групи ранових інфекцій, яка спричиняється анаеробними мікробами Clostridium tetani, що живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Правець не передається від людини до людини – лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, – тоді в рану можуть потрапити спори збудника. Збудник правця дуже стійкий – у висушеному вигляді без доступу світла зберігається до 10 років.

Симптоми захворювання можуть з’явитися протягом 3-21 дня після зараження.

Характерні симптоми правця:

  • стиснення щелеп, судоми мімічних м’язів,
  • проблеми з ковтанням,
  • утруднена мова,
  • ускладнене дихання,
  • болісна напруга у всьому тілі, судоми.

Ускладнення поділяють на ранні та пізні. До ранніх ускладнень належать бронхіти, пневмонії тощо. Під час нападу судом іноді виникають розриви м’язів і сухожилків, переломи кісток, хребта. Описані і такі ускладнення, як жирова емболія легеневої артерії, тромбози мозкових судин.

До пізніх ускладнень належать наслідки хвороби – тривала тахікардія, артеріальна гіпотензія, контрактура м’язів і суглобів, паралічі черепних нервів, деформація хребта.

Прогноз завжди сумнівний. Залежно від тяжкості перебігу летальність від цієї хвороби варіює від 10% і вище.

Імунітет після захворювання не формується, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли.

Як правило, до лікаря звертаються люди при сильному пораненні або відкритій рані, а зі звичайними порізами – рідко. Тому і ризик захворювань вищий серед тих, хто отримує невеликі ранки та порізи. Особливо це стосується дітей, які є дуже активними та часто піддаються травмуванню.

У дорослому віці особливо ризикують ті, у кого травматичний вид занять: працівники сільського господарства, деревообробних та промислових підприємств тощо. У групі ризику знаходяться усі вікові групи, хто не отримав своєчасну вакцинацію та ревакцинацію.

Надійним методом захисту від правця є вакцинація!

Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років.

Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете отримати їх безоплатно. Усе, що треба зробити, – звернутися до сімейного лікаря!

Пам’ятайте: щоб не хворіти, потрібно не відмовлятися від профілактичних щеплень і при пораненні без зволікань звертатись за медичною допомогою.