Радон є радіоактивним інертним газом. Найбільші рівні радону зустрічаються у водах, які омивають кристалічні породи високої тріщинуватості з високим вмістом радію, а також піски, в яких відбулося перевідкладення радію, вимитого раніше із кристалічних порід. Підземна вода накопичує радон з великих масивів геологічних кристалічних порід. Вплив радону із води практично зводиться до його інгаляційного надходження і опромінення легенів.

Радон що знаходиться у питній воді становить двояку небезпеку:

– по-перше, вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;

– по-друге, існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо у ванній кімнаті і на кухні.

Способи зниження вмісту радону у питній воді:

– кип’ятіння. При кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;

– найбільш ефективний спосіб зниження концентрації радону у питній воді – це використання фільтрів на основі активованого вугілля. Не слід забувати про проведення провітрювання ванної кімнати і кухні.

Фільтр або аерація води? Як чистити?

Очищення води від радону є більш ефективним при аерації, коли він викидається в повітря. У разі фільтрування фільтр акумулює радон, з якого накопичуються дочірні продукти, які є джерелами гамма-випромінювання. Тобто фільтр може стати інтенсивним гамма-випромінювачем якщо його вчасно не змінювати. Наявність аератора в системі очищення води покращує ефективність роботи систем водоочистки і за іншими показниками, залізом і ураном.

Як щодо приватних свердловин?

У загальному випадку приватні свердловини не буряться на глибину геологічних горизонтів, які містять велику кількість радію. Тим не менше, помітні кількості радону можуть спостерігатися навіть в неглибоких свердловинах і колодязях, що говорить про необхідність проведення їх досліджень.

#ДбаємоПроЗдоровяРазом