14 лютого 2024
Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.
Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.
Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).
Рак шлунка у структурі онкологічних захворювань по Черкаській області за 2023 рік серед жінок становить 3,6%, а серед чоловіків – 5,8%. Питома вага занедбаних форм раку шлунку у 2023 році становить 42,3%.
Людина, яка зіштовхнулася з недугою, може відчувати такі симптоми:
- труднощі з ковтанням;
- відчуття здуття після їжі;
- відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
- печії;
- розлад травлення;
- нудоту;
- біль у животі;
- блювоту.
Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.
Як ви можете профілактувати хворобу?
- Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
- Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
- Зменшіть кількість соленої та копченої їжі.
- Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути курити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
- Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.