alt

Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.

Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.

Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).

Рак шлунка у структурі онкологічних захворювань по Черкаській області за 2023 рік серед жінок становить 3,6%, а серед чоловіків – 5,8%. Питома вага занедбаних форм раку шлунку у 2023 році становить 42,3%.

Людина, яка зіштовхнулася з недугою, може відчувати такі симптоми:

  • труднощі з ковтанням;
  • відчуття здуття після їжі;
  • відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
  • печії;
  • розлад травлення;
  • нудоту;
  • біль у животі;
  • блювоту.

Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.

Як ви можете профілактувати хворобу?

  • Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
  • Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
  • Зменшіть кількість соленої та копченої їжі.
  • Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути курити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
  • Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.