В Україні це неформальне свято відзначається 9-й рік поспіль саме 13 лютого – як нагадування про безпечні статеві стосунки. Цього дня у 40 країнах світу проходять інформаційно-просвітницькі заходи, на яких говорять про профілактику ВІЛ/СНІД та захист під час статевих контактів.

Символічний зміст цього дня полягає у єднанні зусиль різних організацій заради покращення сексуальної освіти і профілактики здоров’я.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, щодня у світі понад мільйон людей інфікуються захворюваннями, що передаються від однієї людини до іншої під час статевого акту чи статевого контакту, а у 2022 році 1,3 мільйона людей інфікувались ВІЛ.

Так, за даними Черкаського обласного шкірно-венерологічного диспансеру, минулого року у 20 жителів області було вперше діагностовано сифіліс та гонококову інфекцію (13 та 7 випадків відповідно), що перевищує показники захворюваності за 2022 рік у 2,2 та 1,4 рази відповідно. Проте, слід зауважити, що інтенсивні показники із зазначених інфекцій в Черкаській області значно нижчі, ніж загалом по Україні (по сифілісу на 73%, по гонококовій інфекції на 72%). Серед дитячого населення випадки не реєструвалися.

Презерватив – бар’єрний метод контрацепції. Це єдиний спосіб запобігти інфекціям, які передаються статевим шляхом. Будьте більш відповідальними до власного здоров’я та здоров’я партнерів.