epileps

12 лютого відзначається Всесвітній день обізнаності про епілепсію. Його започатковано у 2008 році з метою розвінчання міфів та привернення уваги до хворих на цю недугу.

Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності. У наші дні ця недуга – досить поширене захворювання. За даними ВООЗ, у світі близько 50 млн осіб страждають на епілепсію. За оцінками фахівців, частка населення з активною формою епілепсії (тобто з регулярними нападами чи потребою в лікуванні) наразі становить 4-10 на 1 000 осіб. В Україні близько 100 тисяч людей страждають від епілепсії.

Епілепсія – одне з небагатьох хронічних захворювань, при якому досягнення стійкої ремісії можливо: люди вчаться, працюють, створюють сім’ї і народжують здорових дітей, тобто ведуть нормальне повноцінне життя.

Головною особливістю цієї недуги є те, що напади практично завжди несподівані для самого хворого і часто шокують інших присутніх. Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці, наприклад, на зупинці, у транспорті, спортивному залі, магазині. Але саме від дій тих, хто опинився поряд, залежить безпека хворого під час епілептичного нападу.

Правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм, навіть зберегти йому життя. Тому послідовність дій з надання домедичної допомоги постраждалим під час судом (епілепсії) варто знати кожному:

– переконатися у відсутності небезпеки;

– викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги;

– надавати домедичну допомогу на місці випадку, крім ситуацій, коли місце є небезпечним;

– подивитися на годинник і зафіксувати час від початку до кінця активних судом;

– не намагатися силоміць стримувати судомні рухи постраждалого;

– вкласти постраждалого на рівну поверхню, підкласти під його голову м’які речі з метою попередження травм голови;

– розстебнути одяг постраждалого;

– повернути постраждалого на бік для попередження потрапляння до верхніх дихальних шляхів слини, крові тощо;

– не слід розкривати рот у постраждалого за допомогою підручних засобів;

– не потрібно силоміць вливати рідину чи будь-які ліки до рота постраждалого під час судом;

– забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;

– у разі погіршення стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонувати диспетчеру екстреної медичної допомоги.

Розповсюджені міфи про епілепсію:

1. Попри досить поширену думку, людина не може проковтнути язика під час епілептичного нападу. Це просто фізично неможливо.

2. Людині під час нападу епілепсії не потрібно нічого класти в рот. Так вона може вибити собі зуби або навіть зламати щелепу. Потрібно лише обережно перекласти людину з на бік й покласти що-небудь м'яке під голову, щоб захистити її від травмування.

3. Не варто стримувати людину під час нападу. Це не зупинить судоми.

Довідково. Ще у Давній Греції та Римі епілепсію пов’язували із чарівництвом і називали священною хворобою. Гіппократ написав трактат «Про священну хворобу», у якому стверджував, що напади провокуються погодними умовами, зокрема – сонцем, вітрами та холодом. У середні віки епілепсії боялися як невиліковної хвороби, що передається через подих хворого під час нападу. Водночас перед нею схилялися, позаяк багато видатних людей, святі й пророки хворіли на епілепсію.