cancer-screening

За даними КНП «Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради» у 2023 році взято на облік 4 323 хворих з вперше встановленим діагнозом на онкозахворювання, з них у 106 випадках хвороба виявлена при проведенні профоглядів, 1 054 випадки раку IV (останньої) стадії, 2 434 особи з летальними наслідками.

Враховуючи високі показники на онкологічні захворювання в області Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб пропонує жителям області проходити своєчасні профілактичні скринінгові обстеження.

Скринінг – це особливий вид медичних обстежень, який проводиться для попередження та ранньої діагностики захворювань, зокрема онкологічних. Тобто, він допомагає виявити хворобу, яка ще не проявляє жодних симптомів.

Нагадуємо, що на ранніх стадіях рак часто проходить безсимптомно, тому з метою запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя, а також вчасно проходити огляд лікаря:

  •  20-39 років клінічне обстеження молочних залоз раз на рік;
  •  40-50+ років клінічне обстеження молочних залоз раз на рік, мамографія раз на 2 роки.

З метою профілактики і ранньої діагностики раку шийки матки рекомендується починати робити Пап-тест у віці 21року. У віковій категорії 21-29 років можна робити регулярно Пап-тест кожні 3 роки. Варто дотримуватися таких рекомендацій.

Потурбуйтеся про своє здоров’я завчасно!