teb

У зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Черкаської обласної військової адміністрації.

У своєму виступі генеральний директор ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», головний державний санітарний лікар області Володимир Папач поінформував членів комісії про стан захворюваності на грип та ГРВІ в області, розвиток епідситуації.

За його словами, за попередній тиждень, з 29 січня по 04 лютого 2024 року, в області захворіло 8 752 особи на ГРВІ, в т. ч. COVID-19, 50% із них (4 386) – діти.

Показник захворюваності на 64,6% вище епідемічного порога, розрахованого для області та на 33,4 % більше, ніж за попередній тиждень.

Епідемічний поріг перевищено у всіх районах області, зокрема, у Черкаському районі на 87,8%, Золотоніському районі на 62,2%, Звенигородському районі на 48,5%, Уманському районі на 24,0%.

Дуже високий рівень інтенсивності епідпроцесу спостерігається у 23-х територіальних громадах, де показник захворюваності на грип та ГРВІ перевищує епідпоріг на 80% і більше, високий рівень інтенсивності епідпроцесу у 6 територіальних громадах, де показник захворюваності на грип та ГРВІ перевищує епідпоріг на 50-70%.

За попередній тиждень було госпіталізовано 516 осіб (5,9% від кількості захворілих), в т. ч. 347 дітей до 17 років, що становить 67% серед госпіталізованих.

З початку епідсезону (з 02 жовтня 2023) у Черкаській області на грип та ГРВІ, включно з COVID-19, захворіло 101 055 осіб, у тому числі 55 199 (54,6%) дітей, госпіталізовано – 5 698 осіб, в тому числі – 3 263 дітей.

З початку епідсезону зареєстровано 33 летальних випадки. 31 особа померла внаслідок коронавірусної хвороби та 2 внаслідок грипу (тип А), усі померлі не були щеплені від цих недуг.

Загалом, недостатній рівень охоплення щепленнями населення області від COVID-19 та грипу сприяє швидкому поширенню цих інфекційних хвороб.

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» з початку епідсезону проведено майже 5 тисяч досліджень біоматеріалів від хворих на грип та ГРВІ, у 21% випадків виявлені збудники COVID-19, у 6,3% – грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій (аденовіруси, респіраторно-синтиціальні віруси, риновіруси, метапневмовіруси).

За даними секвенування підтверджено циркуляцію в області ряду генетичних ліній штаму «Омікрон» вірусу SARS COV-2, в тому числі такі його субваріанти як «Пірола» та «Дженні».

За результатами засідання, регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з метою стабілізації епідситуації з грипу та ГРВІ, прийнято відповідне рішення. Зокрема, зобов’язано місцеві комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розглянути питання щодо стану захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип та організувати здійснення додаткових протиепідемічних заходів. Передбачено проведення щоденного моніторингу захворюваності на ГРВІ у навчально-виховних закладах та, у випадку її зростання, вирішення питань щодо призупинення навчально-виховного процесу в режимі «офлайн», посилення протиепідемічних заходів в закладах охорони здоров’я, соціального забезпечення та ін., здійснення додаткових заходів щодо охоплення населення щепленнями від COVID-19 та грипу, ряд інших заходів.