11

Четвертого лютого у всьому світі відзначають День боротьби проти раку. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання. У 2024 році Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду!».

Ракові хвороби починаються, як правило, безсимптомно. В організмі з’являється змінена клітина, яка «втрачає контроль» і починає надмірно ділитися, не дозріваючи у зрілу функціональну форму, утворюючи пухлину. Це призводить до поступового ускладнення роботи самого органу та  прилеглих тканин, витісняє здорові клітини мутованими. Ситуація погіршується, коли ракові клітини відокремлюються від материнської пухлини і розносяться з кровотоком у інші органи, формуючи метастази. Без вчасного медичного втручання та адекватного лікування організм хворого виснажується, порушується робота багатьох органів і систем, а це  призводить до смерті.

За даними ВООЗ, щороку від онкологічних захворювань помирає близько 10 мільйонів людей. Серед основних причин смерті населення рак стабільно посідає друге місце після серцево-судинних захворювань. Серед найпоширеніших видів онкопатології – рак молочної залози, легенів, товстої та прямої кишки, а також простати. 

У 2022 році в Україні було зареєстровано понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей.

За даними Черкаського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Черкаської обласної ради, в нашій області показники захворюваності на рак (у перерахунку на 10 тисяч населення) перевищують середньодержавні показники по Україні. Найвищі показники захворюваності у Кам’янській,  Смілянській, Чигиринській та Шполянській територіальних громадах.

За прогнозами Міністра охорони здоров’я України  Віктора Ляшка, кількість онкологічних захворювань в Україні буде зростати, адже через війну в нашій державі люди менше уваги приділяють своєму здоров’ю, не проходять профілактичні огляди.

Профілактика раку є найбільш дієвим та економічно ефективним методом боротьби з раком. Вона призводить до збільшення тривалості та якості життя населення, значної економії витрат на лікування хвороби.

Понад третині випадків смерті від онкологічних захворювань можна запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, таких як:

– боротьба з курінням (активним і пасивним);

– збільшення фізичної активності;

– вживання збалансованої та здорової їжі;

– своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки (вірус папіломи людини);

– утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії;

– проходження  регулярних медичних оглядів та скринінгових обстежень;

– уважне ставлення до власного здоров’я.