u35miwycxdjhhm3jotz2ooe3pxvbqnhbksdflihb 1200

У 9 (36%) регіонах України зафіксовано регіональне географічне поширення вірусів грипу; в системах рутинного і дозорного епіднагляду частка позитивних результатів на віруси грипу типів A та B становить 10,9%.

У Черкаській області, за попередній тиждень, з 1 по 7 січня 2024 року захворіли 4 272 особи на ГРВІ, включно із COVID-19, із них 1 950 – діти до 17 років. Питома вага дітей серед загальної кількості пацієнтів із ГРВІ становить 45,65%.

Показник захворюваності на 19,7% нижче епідемічного порога, розрахованого для області та на 6,8% менше, ніж за попередній тиждень.

Найвищі показники захворілих на ГРВІ, зокрема COVID-19 відзначались у Черкаському та Звенигородському районах.

Із 1 по 7 січня цього року було шпиталізовано 336 осіб (7,9% від кількості захворілих), із них 171 дитина до 17 років, що становить 51,0% серед ушпиталених. Найбільше ушпиталених серед осіб віком від 0-4 років.

На звітному тижні профілактичні щеплення проти грипу отримала 1 особа з групи медичного та епідемічного ризику.

Із початку епідемічного сезону із 2 жовтня 2023 року до 7 січня 2024 року на ГРВІ перехворіли 76 449 осіб, що на 18,5% більше аналогічного періоду сезону 2022-2023 років. Питома вага дітей серед захворілих становить 54,9%.

Із початку сезону летальних випадків унаслідок грипу не зареєстровано.

Від початку епідсезону проти грипу вакциновано 2 909 осіб, з них 2 605 осіб з групи медичного та епідемічного ризику, що становить лише 17,67% від загальної цільової групи.

Нагадуємо!

Віруси грипу передаються повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом – під час розмови, кашлю, чхання, якщо хвора на грип людина перебуває біля вас на відстані близько 2 метрів. Хворий несе небезпеку для оточення у плані зараження протягом усього періоду прояву симптомів захворювання (це у середньому приблизно 7 днів).

Серед ускладнень грипу – пневмонія, яка може навіть призвести до смерті. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як запобігти зараженню:

– уникайте місць великого скупчення людей;

– ретельно і часто мийте руки з милом; якщо немає доступу до води, використовуйте антисептик;

– прикривайте носа й рота під час чхання чи кашлю одноразовою серветкою, одразу після використання викиньте її;

– уникайте близького контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

– регулярно провітрюйте приміщення;

– не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота;

– уникайте обіймів, рукостискань та поцілунків.

Ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій.

Щеплення від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки.

Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

Бережіть свій імунітет. Пам’ятайте, тільки вакинація є надійним щитом проти грипу та коронавірусної хвороби!