95 large-v1639738853 

Навіть у воєнний час українці готуються до новорічних свят, аби отримати хоч трохи позитивних емоцій для покращення ментального здоров’я.

Якщо ви вирішили зустрічати Новий рік із ялинкою, постає питання: яке новорічне дерево обрати – живе чи штучне?

Для прихильників живої ялинки на новорічні свята є найважливіша порада – купувати її слід тільки на офіційних ялинкових ярмарках, де усі дерева мусять бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надається індивідуальний номер, який зазначено на штрих-коді. Природню ялинку краще купувати в горщиках, а весною висадити біля будинку.

До переваг штучної ялинки можна віднести її довговічність та зручність. Такою ялинкою можна користуватися роками, проте слід зважати на деякі потенційні ризики.

При недотриманні вимог технічних умов, регламентів виготовлення, використанні неякісного полімерного матеріалу штучні ялинки можуть виділяти випари, які проявляють подразнювальну, загально-токсичну та канцерогенну дію на слизову оболонку дихальних шляхів, викликати напади бронхіальної астми.

Обов’язковою умовою реалізації є проведення радіаційних досліджень, як штучних так і природніх ялинок.

Щоб уникнути неприємностей штучну ялинку краще купувати у спеціалізованих магазинах, де можна ознайомитися з інформацією щодо виробника, складу і якості матеріалів, із яких виготовлена ялинка, висновком державної епідеміологічної експертизи, протоколом досліджень виробів з полімерних матеріалів. Наявність висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, протоколу досліджень виробів з полімерних матеріалів гарантує що штучна ялинка безпечна. Таким чином ви вбережете себе від неприємних сюрпризів.

Вибираючи штучне новорічне дерево, зверніть увагу на його запах. Якщо він різкий та неприємний, на такому виробі не варто зупинятися. Рекомендується купувати ялинки у теплих приміщеннях, де запах особливо відчутний.

Перевірте міцність голок та гілок. Проведіть рукою за «зростанням», проти «зростання», трохи стисніть, потягніть пучок на себе. Голки повинні швидко повертатися в початковий стан і звісно, не обсипатися.

Перевірте рукою, чи залишається слід на шкірі від фарби. Зберігати штучну ялинку потрібно чохлі. Зберігайте розрахунковий документ, що підтверджує факт купівлі.

У разі виникнення сумніву щодо безпечності штучної ялинки звертайтеся до продавця з проханням надати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, протокол досліджень виробу на зазначену продукцію. Ці документи встановлюють медичні вимоги безпеки.

За потреби можна звернутися до Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з метою проведення лабораторно-токсикологічних та радіологічних досліджень штучних та природних ялинок, а також отримання фахових консультацій.

З розцінками на послуги можна ознайомитися на сайті Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.