gelmaz10 

«Вакцинуй важливого себе!» – під таким слоганом відбулася профілактично-вакцинальна акція у Гельмязівській територіальній громаді, що на Черкащині.

Захід провели фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Золотоніського районного відділу Центру та медичними працівниками Золотоніського РЦПМСД.

Пункти щеплення організували у фельдшерському пункті села Каленики, у психоневрологічному інтернаті та амбулаторії Золотоніського районного центру первинної медико-санітарної допомоги у селі Гельмязів.

gelmaz9

За час вакцинальної сесії від дифтерії, правця та COVID-19 безоплатно щепилися 48 жителів Гельмязівської громади.

gelmaz1

Серед охочих отримати безоплатне щеплення – Тетяна Романенко, вчителька Калениківського навчально-виховного комплексу:

«Вакцинуюся від правця, тому що ми живемо в селі, і різні ситуації можуть бути, особливо влітку на городі – там і гвіздок, і якась подряпина. А якщо тоді звертатися до лікаря, то краще вже запобігти цьому за допомогою щеплення».

Житель села Гельмязів Євген вакцинувався сам і привів на щеплення свого батька.

gelmaz3

69-річний батько, Олексій Олексійович, розуміє необхідність щеплень:

«У мене сім’я велика, роду багато. І всі стараються робити необхідні щеплення. Особисто я не пам’ятаю, коли востаннє робив щеплення від правця. Лікар запропонував вакцинуватися –  то я й погодився».

Щеплення від правця та дифтерії потрібно робити кожні десять років усім, розповіла завідувачка відділення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями Золотоніського районного відділу Черкаського обласного ЦКПХ Лідія Скиба:

«Незважаючи на складні погодні умови, люди з'явилися для отримання щеплень. Вакцинуються від дифтерії та правця, адже щеплення дорослому населенню від цих захворювань проводять кожні десять років, щоб підтримувати імунітет в організмі. Вакцинуються люди і від COVID-19. Нагадуємо про необхідність таких щеплень в епідсезон гострих респіраторних захворювань. Хто піклується про своє здоров'я, той вакцинується».

gelmaz5

Перед вакцинацією люди проходили первинний медичний огляд із вимірюванням температури тіла, артеріального тиску, рівня цукру і холестерину в крові та визначанням індексу маси тіла. Лікар вислуховував скарги, і за потреби пацієнти мали можливість зробити загальний аналіз крові та кардіограму.

gelmaz6

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб під час вакцинальної акції роз’яснювали важливість щеплень, особливо для населення із групи ризику: старшим за 60 років, людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання та перебувають у групі ризику важкого перебігу і смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Провакциновані пацієнти отримали від мобільної бригади брошури і листівки з корисною інформацією про здоровʼя та екоторбинки.

gelmaz

Окрім того, фахівці обласного ЦКПХ провели роз’яснювальну роботу з профілактики неінфекційних захворювань, ментального здоров’я та формування здорового способу життя.

Як проходила виїзна вакцинація у Гельмязівській громаді, дивіться у сюжеті Суспільне Черкаси.

 

gelmaz8

gelmaz4

gelmaz7