img 20231211 094814 393

11 грудня відбулася робоча зустріч керівництва та фахівців Черкаського обласного ЦКПХ із Андрієм Скіпальським, національним координатором програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Під час зустрічі головний державний санітарний лікар області Володимир Папач ознайомив із роботою Центру щодо профілактики неінфекційних захворювань, участі фахівців у реалізації стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та разом із учасниками засідання обговорили шляхи співпраці з ВООЗ задля покращення ефективності цієї роботи в Черкаській області.

Окремо зупинилися на організації лабораторного моніторингу вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, який заплановано проводити Черкаським обласним ЦКПХ. Такі дослідження стануть можливими на спеціальному лабораторному обладнанні, яке закуповується завдяки МОЗ України.

img 20231211 094745 416

Також у ході зустрічі опрацювали питання щодо майбутнього навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів лабораторії Центру в частині організації та проведення досліджень трансжирів тощо.

Довідково:

3 жовтня в Україні набула чинності норма наказу МОЗ № 1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», яка обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів.

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених надмірним споживанням трансжирів. Крім того, трансжири викликають ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи. Моніторинг їх вмісту в харчових продуктах допомагає зрозуміти наскільки оператори ринку харчових продуктів дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах. Дослідження допоможе споживачам вибрати більш здорові продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот.

Неінфекційні захворювання є основною причиною смертності у світі, відповідальною за приблизно 41 мільйон з 55 мільйонів смертей у 2019 році. Майже половина цих смертей були передчасними (тобто у людей у віці до 70 років), які сталися в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.