post aids day-prevention

Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Це відбувається через збільшення кількості травм, поранень, донацій крові й оперативних втручань, менший доступ до бар’єрної контрацепції і більшу кількість випадків сексуальне насильства.

ВІЛ-інфекція передається:

— Cтатевим шляхом — під час незахищеного вагінального або анального сексу. Ризики інфікування при оральному сексі значно нижчі, але вони теж є.

— Через кров — при потраплянні крові від ВІЛ-позитивної до здорової людини. Найчастіше це трапляється при ін’єкційному введенні наркотичних речовин шприцами та голками, якими користувалися ВІЛ-інфіковані.

— Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів чи годування грудьми.

Щоб запобігти зараженню ВІЛ потрібно дотримуватися таких правил:

Безпечний секс. Під час сексу використовуйте презервативи та лубриканти. Останні знижують ймовірність виникнення мікротріщин, а отже й інфікування. При цьому з презервативами можна використовувати лише лубриканти на водній основі, адже решта може пошкодити їх.

Використання стерильних медичних інструментів, одноразових шприців, зокрема. Коли надаєте допомогу пораненій людині, будьте в гумових рукавичках.

Доконтактна профілактика ВІЛ, або PrEP. Люди з високим ризиком зараження ВІЛ, як-от партнери ВІЛ-інфікованих, люди, які практикують незахищений секс, люди, які надають інтимні послуги за винагороду, люди, які вживають ін’єкційні наркотики, можуть безоплатно отримати препарати, які значно знижують ризик інфікування ВІЛ. Детальніше: https://prep.phc.org.ua  

Постконтактна профілактика ВІЛ. Протягом 72 годин після потенційно ризикованого контакту (незахищеного сексу, поранення, забрудненого чужою кров’ю) потрібно звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я чи АРТ-сайту (пункту, де надають антиретровірусну терапію), які можна знайти за покликанням https://findart.phc.org.ua/.

Безпечні вагітність та пологи. В Україні всі вагітні жінки проходять тестування на ВІЛ під час реєстрації на облік. Якщо у вагітної вчасно виявлять ВІЛ-інфекцію і вона розпочне антиретровірусну терапію, є високі шанси народити вільну від ВІЛ дитину.

Лікування як профілактика. Регулярно тестуйтеся на ВІЛ. Якщо тест на ВІЛ виявиться позитивним – це не вирок. У такому разі призначать антиретровірусну терапію, завдяки якій можна жити повноцінним життям, народжувати здорових дітей та не поширювати вірус далі.

Потурбуйтесь про себе та пройдіть тест для визначення свого ВІЛ-статусу! Деталі в чат-боті ТЕСТпоруч  http://t.me/HIVfree_bot.

За інформацією МОЗ.