post7 diabetes day vakcun-01 

У 2022-2023 роках близько мільйону українців поставили діагноз “цукровий діабет”. Ця хвороба негативно впливає на роботу імунної системи, і вона гірше захищає від інфекційних збудників.

Внаслідок цього люди з цукровим діабетом як першого, так і другого типів можуть мати тяжкий перебіг звичайних інфекцій, як-от грип, хворіти довше, мають вищі ризики отримати ускладнення та померти.

Тому для них життєво важливо захиститися від тих хвороб, від яких існують вакцини.

Які щеплення потрібно робити людям із діабетом обох типів?

- Усі щеплення за Національним календарем, зокрема ревакцинацію від правця та дифтерії для дорослих.

- Щеплення проти грипу, COVID-19, пневмококової інфекцій, адже люди з діабетом мають високий ризик серйозних ускладнень грипу та коронавірусної інфекції, таких як пневмонія, бронхіт, інфекції носових пазух і вушні інфекції. Крім того, під час грипу часто буває підвищення рівня цукру в крові до небезпечно високого рівня.

- Щеплення від гепатиту В для дорослих, які народилися до 2000-х років і тому не отримали його в дитинстві. Люди з діабетом першого або другого типу мають вищий ризик інфікуватися вірусом гепатиту В, адже ним заражаються через кров. І там, де використовують ін’єкції  (глюкометри, інсулінові ручки тощо), ризики заразитися вірусом гепатиту В є високими.

Усі ці та й інші щеплення для людей із цукровим діабетом є безпечними, тоді як хвороби, від яких вони захищають, можуть серйозно нашкодити їхньому здоров’ю.