ditina-z-gribami

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

Станом на 17 листопада 2023 року в області зареєстровано 7 випадків отруєнь дикорослими грибами з 11 потерпілими, з них 5 дітей.

У Черкаській області зареєстровано черговий випадок отруєння дикорослими грибами.

На лікарняне ліжко потрапив 2-річний хлопчик з міста Черкаси. 14 листопада мама нагодувала сина супом із польськими грибами, які придбала на стихійному ринку.

Наступного дня з’явилися перші симптоми отруєння – нудота, блювота, в'ялість. Швидкою медичною допомогою дитину доправили до комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня» у стані середньої важкості, де наразі вона перебуває на лікуванні.

З метою недопущення отруєнь дикорослими грибами фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб вкотре наголошують:

  • відмовтесь від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;
  • ніколи не вживайте в їжу незнайомі або сумнівні гриби;
  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;
  • не давайте гриби дітям, адже дитячий організм не в змозі переробляти хітин, що міститься в грибах;
  • за наявності симптомів отруєння: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), судоми, марення, поява галюцинацій, негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги.
  • ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!