post6 diabetes day vagit-01

Діабет під час вагітності, або гестаційний діабет розвивається в другому і третьому триместрі вагітності. Гормональні зміни в організмі матері, накладені на її генетичну схильність до розвитку діабету, призводять до тимчасової інсулінорезистентності, тобто втраті клітинами тіла чутливості до цього гормону.

Схильність до гестаційного діабету зумовлена передусім генетично – коли на початку неоліту голод був щоденною реальністю, така особливість жінки підвищувала шанси вижити і її, і дитини. Половина європейок і майже три чверті азійок мають цю генетичну рису, що нині стала більше шкідливою, ніж корисною. Але в житті гестаційний діабет проявляється лише в 3-4% вагітних – переважно, на тлі супутніх факторів ризику (надлишкова маса тіла до вагітності, зокрема).

Гестаційний діабет, якщо його ніяк не «приборкувати», збільшує ризик передчасного народження дитини. В разі діабету під час вагітності плід часто є дуже великим (понад 4 кг), тому пологи можуть бути ускладнені, чи знадобиться кесарів розтин. На додачу, половина жінок, які мали діабет під час вагітності, ризикують розвинути цукровий діабет 2 типу через 10-20 років після народження дитини. На щастя, нині цьому можна запобігти.

Гестаційний діабет часто не має жодних симптомів – як і діабет 2 типу на початках. Інколи його проявом є надто часте навіть як для вагітних сечовипускання та більша, ніж зазвичай, спрага.

Саме тому скринінг діабету під час вагітності спирається не на симптоматику, а на глюкозотолерантний тест – малоприємну, але потрібну процедуру, коли вагітна жінка приймає дозу глюкози, а потім лабораторно визначають, як швидко в неї нормалізувався рівень глюкози в крові.

Приборкання гестаційного діабету часто зводиться лише до дотримання раціону, в якому дуже мало «швидких вуглеводів», а порції їжі маленькі, а також до навантажень м’язів. Інколи, коли цього замало, призначають й медикаменти. Нормалізація маси тіла перед вагітністю також є помічною в запобіганні гестаційного діабету.