post1 antybiotics-02

З 18 до 24 листопада відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів.

Що таке стійкість до антибіотиків, або антибіотикорезистентність?

З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.

Чим це загрожує кожному з нас?

З кожним роком лікувати такі хвороби, як пневмонія, ангіна, туберкульоз, гонорея, стає все важче. Хірургічні операції, зокрема кесарів розтин або видалення апендикса, стають все ризикованішими. За даними ВООЗ, у 2019 році майже 5 мільйонів смертей були пов'язані з антибіотикорезистентністю.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.

Особливо небезпечна стійкість до протимікробних препаратів у час війни. Вона суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров'я. За правильного застосування такі ліки рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо резистентність до таких ліків поширилася, це сильно ускладнює лікування й одужання пацієнтів.

Як зупинити цей процес?

Важливо дотримуватися таких принципів:

  • Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря.
  • Проходьте повний курс лікування антибіотиками, не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вам стало краще.
  • Пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при застудах та інших вірусних інфекціях.
  • Не діліться залишками антибіотиків з друзями чи родичами і не «призначайте» їм лікування.
  • Робіть усі щеплення за календарем, а за можливості також рекомендовані вакцинації.
  • Дотримуйтеся правил особистої гігієни. Мийте руки з милом упродовж щонайменше 40 секунд перед приготуванням та вживанням їжі, після приходу з вулиці, відвідування вбиральні.

Для того, щоб у майбутньому ми, наші діти та нащадки не помирали від тих хвороб, які давно вже навчилися лікувати, потрібні спільні зусилля як пацієнтів, так і працівників медичної системи.

Про те, які зміни запроваджені у системі охорони здоров’я для запобігання поширенню антибіотикорезистентності, – за покликанням.

#ЗдоровішіРазом

#ЛікуйсяВідповідально

За інформацією МОЗ.