niz3 sait

В Україні неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності та передчасної смертності. Про це йшлося на Національному форумі з неінфекційних захворювань, який проходив у Києві 14-15 листопада. Захід організовано Україно-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я» за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Центру громадського здоров’я.

Форум зібрав різні національні й міжнародні зацікавлені сторони, щоб підкреслити важливість боротьби з неінфекційними захворюваннями та побудови діалогу про те, як зберегти НІЗ у центрі уваги плану відновлення України.

Черкащину на Форумі з неінфекційних захворювань представляли головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач та начальниця управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Антоніна Уманець.

niz sait

У ході форуму доповідачі наголосили на важливості профілактики та лікування НІЗ в Україні в умовах війни та тривалої надзвичайної ситуації.

Найбільший тягар, як за наслідками для життя та здоров’я людини, так і для медичної системи, складають чотири основні групи захворювань: серцево-судинні, хронічні респіраторні та онкологічні захворювання й цукровий діабет.

Як зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час відкриття форуму, в Україні неінфекційні захворювання є причиною більшості усіх смертей. Такі хвороби можуть розвинутись у людей будь-якого віку та статі. Вони мають суттєвий вплив на якість та тривалість життя. Лікування таких хвороб важливе не лише для системи охорони здоров’я, але і для економіки країни. Найважливішим кроком є профілактика на різних рівнях, раннє виявлення та допомога людям, які живуть із цими захворюваннями.

niz5

Анна Андрущак, заступниця генерального директора Центру громадського здоров’я, під час свого виступу на Національному форумі з неінфекційних захворювань озвучила окремі результати національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику НІЗ (STEPS), проведеного у 2019 році:

- 33,9% населення віком 18–69 років - активні курці;

- 66,4% дві третини населення не споживали достатньої кількості фруктів та овочів (рекомендовано вживати щодня 400-600 г);

- 19,7% населення споживали 6 і більше доз алкоголю за епізод вживання;

- 44,9% населення додавали в їжу сіль або солоний соус під час приготування споживання їжі;

- 34,8% мають підвищений артеріальний тиск або гіпертензію;

- 59,1% мали надмірну вагу (ІМТ ≥ 25 кг/м2).

Найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їхньому розвитку шляхом вирішення поведінкових факторів ризику: вживання алкоголю та тютюну, надмірного споживання солі, недостатньої фізичної активності, надмірної ваги, а також незбалансованого харчування.

niz6 

Під час форуму учасники обговорили результати виконання Національного плану дій з неінфекційних захворювань та впровадження Моделі здорової школи.

Здебільшого НІЗ розвиваються у дорослому віці, але поведінкові звички збереження здоров’я формуються у дитинстві. Діти усе частіше зазнають впливу основних чинників розвитку неінфекційних захворювань. Своєчасні та ефективні заходи з профілактики НІЗ у дітей та підлітків можуть значно зменшити показники захворюваності та позитивно впливати на якість їхнього життя у майбутньому.

Проєкт «Модель здорової школи» має на меті посилити роль закладів загальної середньої освіти у профілактиці неінфекційних захворювань та зміцненні здоров’я учнів.

Також сторони обговорили висновки економічного дослідження щодо доцільності інвестицій у профілактику та контроль НІЗ.

Національний форум з неінфекційних захворювань дозволив об’єднати та спрямувати зусилля держави і партнерів на розробку та реалізацію ефективних програм з профілактики та лікування неінфекційних захворювань.

niz2 sait