post6 diabetes day-01

Їжа, для людей з діагнозом цукровий діабет – це не тільки про поживність, а й про допомогу організму справлятись з захворюванням та контролем рівня цукру в крові.

Важливо зрозуміти, що харчування при цукровому діабеті – це система та звичка, а не тимчасове рішення. Тож шукайте свої плюси та улюблені рецепти, щоб ви харчувались смачно і корисно.

Окрім того, що важливо ЧИМ харчується людина, важливою є ще й регулярність прийому їжі – при цукровому діабеті 2 типу найкраще харчуватися тричі на день приблизно в один і той самий час.

Це допомагає організму ефективно використовувати гормон інсулін, який він виробляє сам або отримує у вигляді ін’єкцій лікарської форми та використовує для доставки глюкози у клітини.

Уникайте їсти ввечері продукти, що містять вуглеводи (крупи, картоплю, макаронні вироби, хліб і фрукти, молочні продукти).

Основою раціону мають бути овочі, фрукти, білки та цільнозернові продукти (крупи, вироби з цільнозернового борошна тощо). Причому овочів має бути більше, а фруктів менше, оскільки фрукти містять природні цукри. Овочі бажано їсти не крохмалисті, наприклад огірки, капуста, (білокачанна, брюссельська, червона, броколі), болгарський перець, морква, гриби, спаржа, перець, цибуля. Половину кожної тарілки, що ви їсте мають складати саме овочі.

Окрім їжі, важливо слідкувати за тим, що ви п’єте. Вода – найкращий вибір, оскільки вона не містить калорій та вуглеводів і не впливає на рівень цукру в крові. Як варіант можна пити каву, чай без цукру, газовану воду та дієтичні напої БЕЗ доданого цукру. Якщо вам не вистачає “смаку” додайте у воду ягоди, м’яту, огірок тощо.

Контролюйте кількість солі в їжі. Хоча сіль не впливає на рівень глюкози в крові, важливо обмежити кількість солоної їжі в рамках контролю діабету, оскільки споживання великої кількості солі може сприяти підвищенню артеріального тиску.

Особливі ризики становлять неконтрольовані прийоми їжі: солодощі під час стресових ситуацій, снеки під серіали чи в кіно. Як тут не з’їсти щось не корисне? Радимо відсипати собі окрему порцію, а не їсти снеки з пачки, таким чином ви можете контролювати об'єм та не нашкодити собі.

Солодощі з доданим цукром замініть на фрукти та ягоди.

Ви завжди можете обговорити свій раціон із лікарем, а також знайти більше інформації про те, як організувати харчування при цукровому діабеті, про метод тарілки та метод хлібних одиниць тут: https://diabetes-site.phc.org.ua/kharchuvannia/

#здоровіші_разом #діабет_не_цукор

За інформацією МОЗ.