olha miziniva

Про причину спалаху гепатиту А у Вінницькій області та які протиепідемічні заходи проводяться аби уберегтися від цієї хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Ольга Мізінова, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного ЦКПХ.

Ризики захворіти на гепатит А є постійно і окремі його випадки щороку реєструються і на Черкащині.

«Щодо причин спалаху вірусного гепатиту А у Вінницькій області, який починаючи з 17 жовтня і до сьогодні досі триває. За даними МОЗ ситуація із захворюванням стабілізується, Центром контролю та профілактики хвороб Вінницької області тривають протиепідемічні заходи та дослідження об’єктів навколишнього середовища для того, щоб встановити джерело інфекції», – зазначила фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ.

За словами Ольги Мізінової за 10 місяців цього року в Черкаській області виявили 4 випадки захворювання на гепатит А, вони вважаються поодинокими та не були ніяк епідемічно пов’язані між собою. Минулого року за аналогічний період було 9 випадків цієї недуги, тобто ситуація в області стабільна та контрольована.

«За даними ВООЗ вважається, що найчастіше хворіють діти, оскільки вони не дотримуються правил особистої гігієни: не миють руки, можуть випити воду з невідомого джерела, зірвати фрукт чи овоч на вулиці тощо. Наш Центр моніторить більшість захворювань, зокрема гепатит А, тому за статистикою останніх 5 років лише із загальної кількості захворілих лише 40% це становили діти. Щодо статі, то тут різниці немає, може захворіти як чоловік, так і жінка. Більше впливають на інфікування умови перебування людини, це може бути робота на підприємстві громадського харчування, водопостачання чи об’єктах  каналізування».

Вірус гепатиту А передається:

– внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;

– через недотримання особистої гігієни;

– у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;

– також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків.

Симптоми гепатиту А та інкубаційний період

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  •  слабкість та втомлюваність;
  •  підвищення температури тіла;
  •  втрата апетиту;
  •  діарея;
  •  блювота;
  •  неприємні відчуття в животі;
  •  важкість у правому підребер’ї;
  •  потемніння сечі;
  •  жовтяниця.

Черкаський обласний Центр контролю та профілактики хвороб проводить дослідження з навколишнього середовища: проб питної води, стічної води, поверхневих водойм на наявність вірусу гепатиту А. Крім того вірусологічна лабораторія Центру за запитом може дослідити продукти харчування, змиви та провести клінічні дослідження матеріалів людини: на антитіла класу імуноглобуліну М до вірусу гепатиту А, ПЛР-діагностика на наявність вірусу гепатиту А.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках.

Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!

Більше інформації слухайте за покликанням.