400103704 769587888528763 4611834231546896769 n

Цього року вересень та жовтень тішили теплою погодою, та це не означає, що традиційний сезон застуд нас оминув. А з настанням холодів він посилиться. Знизити свої шанси підхопити вірусну інфекцію можна завдяки простим речам:

- регулярно мити руки та використовувати антисептик;

- уникати фізичних контактів, скупчень людей;

- провітрювати приміщення;

- використовувати зволожувач повітря;

- достатньо спати, збалансовано харчуватись та не забувати про фізичну активність.

На жаль, жодні заходи не дають 100% захисту від застудних захворювань. Якщо ви захворіли, просто дайте організмові час і відпочинок, – і все минеться.

Зовсім інша справа з грипом та ковідом. Вони не просто позбавляють працездатності, а можуть вкласти нас у ліжко, а то й у лікарню на декілька тижнів, призвести до бронхіту, пневмонії, проблем із серцем.  Знизити ризик захворіти на грип та ковід, а у випадку хвороби, захиститися від важкого перебігу та наслідків допоможе вакцинація:

1. Грип. Щеплення від грипу є рекомендованим. Вакцинуватися потрібно щорічно. Вакцина, актуальна для цього епідсезону, доступна в аптеках.

2. COVID-19. Дуже важливо отримати принаймні первинний курс щеплень з 1 дози вакцини Janssen або 2 доз будь-якої іншої вакцини. Через 5 місяців після первинного курсу – зробіть перше бустерне щеплення. А якщо і його робили ще минулої зими, то зробіть друге. Вакцинуватися можна безкоштовно у будь-якому пункті щеплень –  https://list.covid19.gov.ua/.

3. Пневмококова інфекція. Пневмококи – це бактерії, які спричиняють пневмонію, бронхіти, отити та інші інфекції дихальних шляхів. Вакцинувати проти них можна дорослих та дітей від 6 тижнів. Вакцина проти пневмококової інфекції не входить до Національного календаря профілактичних щеплень, проте залишається рекомендованою.

За можливості вакцинуйтеся самі та вакцинуйте близьких, щоб ця зима минула без хвороб!

За інформацією МОЗ.