papach gepat

Про епідемічну ситуацію з інфекційною захворюваністю в Черкаській області, зокрема ситуацію з гепатитом А, та заходи профілактики інфекційних хвороб на брифінгу в медіацентрі ОВА розповів головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

В області за 10 місяців цього року зареєстровано 155 178 випадків інфекційних захворювань. Інтенсивний показник захворюваності порівняно з аналогічним періодом минулого року на 5% нижчий.

Цього року в області не реєструвалися такі небезпечні інфекційні захворювання, як холера, черевний тиф та паратифи, поліомієліт, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремія, малярія.

Водночас по окремих нозологіях є зростання.

Епідсезон грипу та ГРВІ: з початку жовтня в області захворіли понад 27 тисяч осіб

Триває епідемічний сезон грипу та ГРВІ. ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує щотижневий моніторинг захворюваності на ці інфекції.

В області з початку жовтня зареєстровано 27 066 випадків захворюваньна грип та ГРВІ, що на 11,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 61% від загальної кількості захворілих складають діти.

За цей період було шпиталізовано 1 268 осіб, тобто 5% від загальної кількості захворілих, із яких 753 дитини.

«Показники захворюваності на грип та ГРВІ знаходяться на рівні епідпорогу. На сьогодні ми характеризуємо епідемічний процес в області з ГРВІ, включно з коронавірусною хворобою, як низького рівня інтенсивності», – зазначив Володимир Папач.

 З початку жовтня на COVID-19 в області захворіли 1 272 особи, 5 осіб померли.

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» досліджено понад 1000 зразків на COVID-19, у 24% випадків було отримано позитивні результати, тобто виявлено вірус SARS-Cov-2.

За інформацією МОЗ в Україні, на Рівненщині, зареєстровано і лабораторно підтверджено перший випадок нового субваріанту коронавірусу варіанту «Омікрон» під назвою «Пірола». 

«Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту «Пірола» не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак «Пірола» більше вражає людей з ослабленим імунітетом. У зв’язку з цим, коли ми говоримо про захист від коронавірусної хвороби та грипу, найбільш ефективним методом профілактики є вакцинація», – підкреслив Володимир Папач і закликав черкащан вакцинуватися як від COVID-19, так і від грипу.

В області функціонує 88 пунктів щеплення при закладах охорони здоров’я, 14 центрів вакцинації, мобільні бригади, 2 «вакцинобуси» Черкаського обласного ЦКПХ.

Вакцина від COVID-19 безкоштовна. Вакцина проти грипу доступна в аптечній мережі.

Запобігання випадкам гепатиту А в області

У Вінницький області зареєстровано спалах гепатиту А. Як інформують у МОЗ, на сьогодні ситуація з гепатитом А на Вінниччині стабілізується.У лікарнях залишається 45 хворих. Триває комплекс необхідних протиепідемічних заходів.

Епідеміологічна ситуація щодо гепатиту А на Черкащині, за словами Володимира Папача, стабільна і контрольована.

Упродовж 10 місяців цього року в області зареєстровано 4 випадки захворювань на вірусний гепатит А проти 9 за аналогічний період минулого року. Усі захворілі – дорослі. Захворювання реєструвалися у лютому-червні  у Городищенській, Уманській та Шполянській територіальних громадах. Усі ці випадки епідеміологічно між собою не були пов’язані.

«Фахівцями Черкаського обласного ЦКПХ було проведено епідеміологічне розслідування, комплекс протиепідемічних заходів, заключну дезінфекцію, і розповсюдження цієї інфекції в області не було», – зазначив головний державний санітарний лікар області.

Черкаський обласний ЦКПХ постійно здійснює лабораторний моніторинг циркуляції збудників інфекційних хвороб, зокрема вірусного гепатиту А, у об’єктах середовища життєдіяльності.Цього року вірусологічною лабораторією Центру досліджено 373 проби стічної води, у 6 випадках було виявлено антиген вірусу гепатиту А. У досліджених 69 пробах питної води вірус гепатиту А не виявлено.

«Це свідчить про те, що вірус гепатиту А циркулює і можливість зустрітися з ним є постійно. А враховуючи агресію рф проти нашої країни, ризики виникнення і розповсюдження інфекційних хвороб зростають у рази. Це пов’язано з великою міграцією населення, порушеннями Національного календаря профілактичних щеплень, погіршенням саніторно-побутових умов для багатьох людей, доступу до якісної питної води тощо», – розповів Володимир Папач.

Як передається гепатит А? 

Гепатит А («хвороба Боткіна» або «хвороба брудних рук») — це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту А. Хвороба має фекально-оральний механізм передачі і найчастіше передається через брудні руки, інфіковану воду та харчові продукти – фрукти, овочі, ягоди тощо. 

Які симптоми гепатиту А? 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Іноді він може бути більшим – до 45 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.

Зазвичай, захворювання завершується повним одужанням, і у людей, які перехворіли на гепатит А, формується стійкий пожиттєвий імунітет. 

Як запобігти гепатиту А?

Особливістю вірусугепатиту А є те, що він доволі стійкий у зовнішньому середовищі. У сухому середовищі за кімнатної температури вірус зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб.

Тому вкрай важливо дотримуватися відповідних профілактичних заходів. Вони прості та доступні:

- Неухильно дотримуватися правил особистої гігієни.

- Ретельно мити руки з милом, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі, після того, як ви прийшли з вулиці. Слідкувати, щоб це робили діти.

- Вживати бутильовану питну воду. Будь-яку не бутильовану воду перед вживанням слід обов’язково кип’ятити протягом 10 хвилин.

- Не купувати харчові продукти на стихійних ринках.

- Не вживати молоко, куплене на ринках, без попереднього кип’ятіння.

- Обов’язково мити овочі, фрукти, ягоди,бажано «обдавати» їх окропом перед вживанням.

Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вакцинація від вірусного гепатиту А не входить до переліку обов’язкових щеплень згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, а є рекомендованою. Вакцини проти гепатиту А продаються в аптечній мережі.

Насамперед варто вакцинуватися людям, які з огляду на особливості професії належать до групи ризику – працівники харчової промисловості, громадського харчування, водогінно-каналізаційного господарства.

«Якщо ж ви відчуєте найменші ознаки інфекційного захворювання – негайно звертайтесь за медичною допомогою. Заклади охорони здоров’я області готові і надають усім інфекційним хворим кваліфіковану медичну допомогу в повному обсязі», – підсумував Володимир Папач.

Більше дивіться у відео