labor prob

У системі рутинного епіднагляду в Україні не зафіксована циркуляція вірусів грипу на звітному тижні. Підвищення захворюваності відбувається за рахунок респіраторної групи інфекцій.

За попередній тиждень, із 30 жовтня по 5 листопада, в області захворіли 5 331 особа на ГРВІ, включно із COVID-19. Із них 2 832 – діти до 17 років. Питома вага дітей серед загальної кількості пацієнтів із ГРВІ становить 53,1%.

Показник захворюваності на 0,2% вище від епідемічного порогу, розрахованого для області, та на 1,9% менше, ніж тиждень тому.

Найвищі показники захворілих на ГРВІ, в тому числі COVID-19, відзначались у Черкаському та Уманському районах.

Із 30 жовтня по 5 листопада було шпиталізовано 304 особи (5,7% від кількості захворілих), із них 168 дітей до 17 років, що становить 55,3% серед ушпитлених. Найбільше шпиталізованих серед дітей віком від 0-4 років.

На звітному тижні профілактичні щеплення проти грипу отримали 423 особи, із них 320 осіб із групи медичного та епідемічного ризику.

З початку епідемічного сезону, із 2 жовтня до 5 листопада 2023 року, на ГРВІ перехворіли 27 066 осіб, що на 11,6% більше, ніж за аналогічний період сезону 2022-2023 років. Питома вага дітей серед захворілих становить 60,86%.

З початку сезону летальних випадків унаслідок грипу не зареєстровано.

Від початку епідсезону проти грипу вакциновано 836 осіб, із них 617 осіб із групи медичного та епідемічного ризику, що становить лише 5,08% від загальної цільової групи.

Нагадуємо!

Віруси грипу передаються повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом – під час розмови, кашлю, чхання, якщо хвора на грип людина перебуває біля вас на відстані близько 2 м. Хворий несе небезпеку для оточення у плані зараження протягом усього періоду прояву симптомів захворювання (це у середньому приблизно 7 днів).

Серед ускладнень грипу – пневмонія, яка може навіть призвести до смерті. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

Як запобігти зараженню:

- уникайте місць великого скупчення людей;

- ретельно і часто мийте руки з милом; якщо немає доступу до води, використовуйте антисептик;

- прикривайте носа й рота під час чхання чи кашлю одноразовою серветкою, одразу після використання викиньте її;

- уникайте близького контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції;

- регулярно провітрюйте приміщення;

- не торкайтеся немитими руками очей, носа та рота;

- уникайте обіймів, рукостискань та поцілунків.

Ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій.

Щеплення від грипу не захищає від COVID-19 і навпаки.

Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

Бережіть свій імунітет. Пам’ятайте, тільки вакинація є надійним щитом проти грипу та коронавірусної хвороби!