den ins

У межах Всесвітнього тижня профілактики інсульту, який триває з 28 жовтня по 3 листопада, 27 жовтня фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворюваньЧеркаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк та Алла Балабан спільно з медперсоналом КНП «П'ятий Черкаський міський ЦПМСД» провели просвітницько-скринінгову акцію щодо цього небезпечного недугу.

У наметі в сквері «Юність» у центрі Черкас медичні працівники проводили вимірювання артеріального тиску всім охочим, знайомили з ознаками інсульту, простими правилами зниження ризику розвитку інсульту. За потреби, спрямовували людей на консультацію до сімейного лікаря, кардіолога, оскільки зволікати із проблемами щодо підвищеного артеріального тиску небезпечно, цей симптом несе в собі загрозу виникнення серцево-судинних хвороб і може викликати інсульт.

Інсульт виникає, коли порушується кровопостачання частини мозку, а з ним – доставка кисню та поживних речовин. Клітини мозку гинуть за лічені хвилини. Ступінь враження нервової системи залежить від вчасності надання кваліфікованої допомоги.

ins 3

Під час цього заходу фахівці Центру також закликали дорослих та дітей надавати перевагу здоровій їжі, відмовитися від вживання тютюнових виробів та алкоголю, бути фізично активними, загартовувати організм.

Основна мета таких акцій – привернути увагу містян до способу життя, який значною мірою впливає на стан здоров’я, а особливо серцево-судинну систему, спонукати постійно дотримуватися простих правил збереження серця і судин здоровими.

ins 4

Довідково: за даними ВООЗ 30% населення у віці до 45 років не знають ознак інсульту. Вчасне розпізнавання ознак інсульту та виклик екстреної медичної допомоги і своєчасна госпіталізація в профільний заклад допоможуть врятувати життя. Ідеальний час надання допомоги – 4,5 години від моменту перших симптомів. Кожна хвилина затримки – зменшує шанси на життя і одужання.

Ознаки інсульту:

Мовлення – нерозбірлива мова або нерозуміння слів;

Очі – двоїння в очах, раптове порушення зору;

Запаморочення – втрата рівноваги. Різкий головний біль (як від удару);

Обличчя – асиметрія або «крива» усмішка;

Кінцівки – слабкість чи оніміння у правій/лівій частині тулуба та кінцівках. Немає сил потиснути руку, підняти руки вгору;

Щоб розпізнати інсульт, попросіть людину:

  •  посміхнутися
  •  сказати просте речення, на кшталт «Моє ім'я...», «Я йду на роботу»
  •  підняти обидві руки
  •  висунути язик (при інсульті язик викривлений або повернутий)

Проблема з виконанням навіть одного із завдань може бути ознакою інсульту. Негайно викличте бригаду екстреної медичної допомоги. Телефонуй 103. Повідомте працівників про характерні ознаки інсульту в людини.

ins 5

Ваші кроки для зниження ризику розвитку інсульту

відкоригуйте свій спосіб життя:

обирайте здорову їжу. За добу споживайте 400-600 г (4-5 порцій) свіжих овочів та фруктів, не більше чайної ложки солі. Обмежте вживання їжі з насиченими жирами та трансжирами (випічка, фастфуд, смажені страви); відмовтеся від вживання солодких напоїв.

будьте фізично активними:

дорослим рекомендовано 150 хв аеробної фізичної активності помірної інтенсивності впродовж тижня (швидка хода, біг підтюпцем, їзда на велосипеді по рівнинній місцевості, плавання, танці, робота в саду та інші). Для уточнення саме вашої активності, проконсультуйтеся з лікарем.

відмовтеся від вживання тютюнових виробів:

вживання тютюну та пасивне куріння подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує вірогідність геморагічного інсульту в 4 рази. Сімейний лікар допоможе позбавитись від нікотинової залежності.

відмовтеся від вживання алкоголю:

безпечної дози алкоголю не існує! Вживання алкоголю підвищує артеріальний тиск та ризик розвитку інсульту.

iss 2