insult den

29 жовтня в Україні і світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом.

У світі щороку в понад 15 мільйонів людей розвивається інсульт, з них близько  5 млн. помирає,  третина – стає інвалідами,  а ще третина  – одужує.  Крім того, інсульт вбиває близько половини тих, хто його переніс, протягом наступних п’яти років.

За офіційною статистикою, в Україні цереброваскулярні захворювання  на другому місці серед причин смертності  після серцево-судинних захворювань. За цим показником наша країна лишається одним із європейських лідерів.

Щороку  в  Україні стається 100-110 тисяч інсультів (у 2022 році – 97 тисяч випадків інсульту,  понад третина з них — у людей працездатного віку), 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року від початку захворювання; 20-40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності) і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

Слід зазначити, що  інсульту можна запобігти у 80% випадків. Зокрема, змінивши на краще свій спосіб життя, можна значно знизити ризик інсульту.

Фактори ризику інсульту:

  • високий артеріальний тиск,
  • малорухливий спосіб життя,
  • наявність шкідливих звичок (куріння і надмірне вживання алкоголю),
  • високий рівень холестерину в крові,
  • ожиріння і діабет.

Пам’ятайте, навіть за найменшої підозри на інсульт слід негайно звернутися по екстрену медичну допомогу. Вчасна допомога — основний шанс врятувати життя і здоров’я.

Головні прояви інсульту

Прояви інсульту залежать від ураженої частини мозку.

Як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

- людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ;

- постраждалий не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана;

- людина не може підняти руки вгору, немає сил потиснути руку;

- виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках;

- втрата рівноваги та різкий головний біль, раптове порушення зору.

Зверніть увагу, що інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу! 

Що швидше хворий отримає фахову допомогу, тим більше у нього шансів уникнути важких ускладнень. Ідеальний час надання допомоги – до 4,5 години від моменту перших симптомів. Кожна хвилина затримки зменшує шанси на життя і одужання.

Довідково

Мета Всесвітнього дня боротьби з інсультом — привернути увагу населення до проблем, пов’язаних із судинно-мозковими захворюваннями. День було засновано Всесвітньою організацією боротьби з інсультом.