verh 

18 жовтня спеціальний автобус вирушив до двох населених пунктів Уманського району – смт Верхнячка та місто Христинівка. Тут фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Уманського міськрайонного відділу та працівниками ЦПМСД Христинівського району організували профілактично-вакцинальну акцію.

До заходу активно долучилися і дорослі, і діти.

«Сьогодні дорослим проводилися щеплення від COVID-19, правця і дифтерії, діткам – від поліомієліту, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця і кашлюка. Вакцинальний автобус, який підвозить жителів віддалених сіл для проведення щеплення на базі амбулаторії, дозволяє забезпечити населення ефективним захистом від інфекційних захворювань», – зазначила завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного Центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

verh5

Загалом цього дня щепилися 53 місцеві жителі.

verh11

В амбулаторії загальної практики-сімейної медицини смт Верхнячка подружжя пенсіонерів, Лідія Іванівна та Григорій Давидович, отримали четверте щеплення проти COVID-19.

«Зараз такий час, що треба вакцинуватися. Ми з чоловіком вже четверту дозу від ковіду приймаємо. Попередні щеплення перенесли нормально.Ще до вакцинації ми перехворіли на ковід. Усю сім’ю захопила ця болячка – когось у важчій формі, когось у  легшій, але перехворіли всі. А потім щеплення зробили і більше не хворіли», – поділилася Лідія Іванівна.

verh1

Житель Верхнячки Василь Васильович цього дня вакцинувався від правця і дифтерії.

«Сімейний лікар каже, коли мені прийти на щеплення. 10 років минуло від мого останнього щеплення проти правця. Тому сьогодні я тут. Я всі щеплення роблю, тому що хочу жити здоровим, а не хворим», – зазначив він.

verh2

На перше планове щеплення від дифтерії, правця, кашлюка і поліомієліту прийшла з 2-місячною донькою Анастасія.

«У мене троє дітей, і всі вони вакциновані. Я вважаю, що це потрібно. Садочок, школа – звідти дитина може принести які завгодно хвороби, якщо вона не щеплена», – пояснила вона свою позицію.

verh8

Вакцинацію проти поліомієліту згідно з Національним календарем профілактичних щеплень змогли отримати і діти з сусіднього села Вербувата, яких до амбулаторії у Верхнячці підвіз вакцинальний автобус.

Наступним пунктом, куди прибув вакцинобус, стала амбулаторія загальної практики-сімейної медицини м. Христинівка № 1 КНП «ЦПМСД» Христинівського району.

Тут екстрена профілактика правця знадобилася Володимиру з міста Христинівка, який пробив цвяхом ногу.

verh3

«Учора наступив на цвях, який проколов мені підошву взуття та ногу. Рану я обробив. А потім зателефонував сімейному лікареві, і він порадив зробити щеплення проти правця та дифтерії. Тому я й вакцинуюся сьогодні, аби через рану не заразитися правцем», – розповів юнак.

Тетяна Мазур, завідувачка поліклінічного відділення КНП «Христинівська багатопрофільна лікарня», отримала п’яте щеплення від коронавірусу. Адже як медичний працівник вона перебуває у групі ризику тяжкого перебігу COVID-19.

verh4

«Як тільки з’явилася можливість, я щепилася від ковіду. І жодного разу не захворіла. У мене дві дози первинної вакцинації проти ковіду, дві бустерні, а сьогодні роблю третю бустерну. Епідемічний сезон розпочався, захворюваність на ГРВІ, зокрема COVID-19, збільшується. Ризики захворіти зростають, адже наш заклад постійно відвідують хворі, та й ковід під різними масками проходить, на жаль. Тож маємо подбати про свій захист завдяки вакцинації», –  прокоментувала лікарка.

Роботу профілактично-вакцинальної групи у двох громадах Уманського району підсумував Іван Гейко, в. о. завідувача Уманського міськрайонного відділу Черкаського обласного ЦКПХ:

«Уманський відділ отримав «вакцинобус», який передбачений для проведення як виїзних, так і планових вакцинацій. Здійснено вже три виїзди до віддалених сіл району, якщо враховувати з містом Умань, то чотири.

Сьогодні згідно з графіком відбувся виїзд до громад Верхнячки та Христинівки. Також довозили людей з іншого села Вербувата, які бажали щепитися, а після вакцинації розвозили їх за місцем проживання. Люди були дуже задоволені, деякі жителі поважного віку казали, що вперше в житті їдуть у такому транспорті, дякували і просили продовжувати цю роботу.

Ми вже маємо складений графік виїздів до кінця року та продовжуємо щеплювальні сесії задля збереження громадського здоров’я, запобігання виникненню епідемій та масових захворювань».

verh9

verh6

verh7