day polio 

Найбільшою цінністю будь-якого суспільства є здоров’я людини. Щорічно у світі 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, щоб привернути увагу світової спільноти до необхідності профілактики захворювання.

Поліомієліт – гостра високонтагіозна інфекція, яку спричиняють віруси поліомієліту серотипів 1, 2, 3, що характеризується ураженням нервової системи з розвитком парезів та паралічів, із можливою наступною
інвалідністю.

Перші спостереження поліомієліту описані в середині ХІХ століття, коли німецький хірург Гейне (1840 р.) описав параліч у дітей. Через 50 років шведський дитячий лікар Медин назвав ці паралічі у дітей поліомієлітом. З цього часу в'ялі паралічі у дітей описували за назвою хвороби Гейне-Медина. Перші важкі епідемії поліомієліту з'явилися в скандинавських країнах на початку минулого сторіччя. Під час епідемій занедужували великі контингенти людей, переважно дітей у віці до п'яти років, і захворювання часто приводило до ранньої інвалідизації.

Чим небезпечний поліо?

Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту. Після одужання від поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.

Чому питання цієї кишкової інфекції є актуальним?

У 2023 році, як і в попередні роки, Україна значилась у списку неблагополучних країн щодо епідемічної ситуації з поліомієліту, оскільки у 2021 році було виявлено циркуляцію вакциноспорідненого поліовірусу із синдромом ГВП у дітей Рівненської та Закарпатської областей.

Станом на початок вересня Україна отримала підтвердження від Сертифікаційної комісії Європейського регіонального бюро ВООЗ про закриття спалаху поліомієліту в Україні. Однак, поліомієліт досі не ліквідовано в глобальному масштабі. На тридцять шостому засіданні Комітету з надзвичайних ситуацій відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил щодо міжнародного поширення поліовірусу було зазначено, що з моменту останньої зустрічі 17 липня 2023 року у Пакистані був зареєстрований один новий випадок «дикого» поліовірусу. Загальна кількість досягла двох. В Афганістані в травні 2023 року було зареєстровано п’ять нових випадків «дикого» поліовірусу.

Щодо епідемічної ситуації в Черкаській області, то випадки захворювання на поліомієліт, викликані «диким» поліовірусом не реєструвались. За останні 10 років зареєстровано 1 випадок паралітичного поліомієліту, дитина на все життя залишилась інвалідом.

З метою своєчасного виявлення та попередження циркуляції поліовірусів фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» здійснюють епідеміологічний нагляд за гострими в’ялими паралічами (складний клінічний синдром, який характеризується порушенням активних рухів в кінцівках, зниженням м’язового тонусу, зміною рефлексів), які є сигнальною ознакою поліомієліту. З цією метою вірусологічною лабораторією Черкаського обласного ЦКПХ проводиться лабораторне обстеження дітей до 15 років із нейроінфекціями, гострими кишковими інфекціями, гострими респіраторними вірусними інфекціями, екзантемними захворюваннями та здорових осіб.

Поза цим, фахівцями Центру здійснюється вивчення циркуляції поліо- та інших ентеровірусів в об’єктах довкілля: стічні води з інфекційних стаціонарів, очисних споруд, води відкритих водойм тощо. З цією метою впродовж 9 місяців цього року вірусологічною лабораторією Центру обстежено понад 60 осіб, а також досліджено 434 проби води, в окремих з яких виявлено ентеровіруси.

Які ускладнення поліомієліту?

Небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, ателектази легень, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечою, виразками, кишкова непрохідність. У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності. Летальність при паралітичних формах варіює від 20 до 50%.

Що потрібно робити, щоб не захворіти?

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту – вакцинація! Шістьох доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

1 щеплення – 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей.

Якщо ви з певних причин пропустили щеплення, якнайшвидше надолужте їх! Для цього зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра.