2

Щороку у світі з 23 по 29 жовтня проводять Тиждень профілактики отруєнь свинцем. За даними ВООЗ свинець є одним з найбільш глобальних і небезпечних забруднювачів навколишнього середовища, оскільки цей метал має достатньо широку сферу застосування в різних галузях господарства та побуті, а також великі обсяги виробництва та світової торгівлі, що зумовлює закономірне надходження свинцю в об’єкти довкілля, де він поширюється на значні відстані від джерел забруднення. Слід зазначити, що світове виробництво свинцю невпинно зростає та складає на сьогодні приблизно 3 мільйони тонн на рік.

Свинець – це токсичний метал, застосування якого призвело до забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах світу. Відомо що 30-45% із загальної кількості свинцю, що потрапляє в організм людини, надходить з їжею, 30% – з пилом, 10-20% – з питною водою і 5-20% – з повітрям.

На сьогодні основними джерелами забруднення навколишнього середовища цим хімічним елементом є вихлопні гази автомобілів – 70% та основні промислові джерела свинцю: виплавляння заліза – 12%, свинцю – 5%, міді – 9%; спалення вугілля – 4%.  Основна частина свинцю осідає з повітря на землю та воду, а звідси потрапляє до харчових продуктів. У світовому океані свинець, проходить через харчовий ланцюг «фітопланктон – зоопланктон – риба» та поступово осідає на дно.

1

При надходженні в організм людини з їжею свинець всмоктується у травному каналі в кров, де з’єднується з молекулами гемоглобіну. Слід пам’ятати, що свинець має кумулятивну (накопичувальну) токсичну дію на різні системи організму. Так, з крові – надходить до кісток (де накопичується, та викликає їх поступове руйнування), концентрується в печінці та нирках, практично безперешкодно проникає через плаценту та викликає незворотні неврологічні порушення у плода. Свинець також має гонадотоксичну дію, негативно впливає на репродуктивну функцію.

При впливі на організм дитини свинець може привести до пошкодження нервової системи і нирок, порушення уваги, пам’яті, зниження розумових здібностей, утруднення процесів мови і до виникнення проблем поведінки (встановлено зв’язок між отруєнням свинцем і рівнем злочинності), недостатньої м’язової координації, недорозвинення опорно-рухового апарату, пошкодження слуху. Усі процеси, що потребують мовних навичок та уваги, дуже чутливі навіть до відносно малих концентрацій свинцю.

До профілактичних заходів отруєнь свинцем можна віднести:

  1. Купуйте продукти харчування тільки у постачальників (продавців), що перевіряють свою продукцію на вміст хімічних речовин (особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю та інших). Не купуйте – на стихійних ринках.
  2. Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на території підприємств, військових баз (особливо тих, які довгий час не працюють).
  3. Не проводьте багато часу (на прогулянці з дітьми, під час занять спортом тощо) біля автодоріг з високою щільністю руху (навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення ГДК свинцю у повітрі, пам’ятайте, що цей метал має схильність накопичуватися у вашому організмі). Віддавайте перевагу парковим зонам, пляжам.
  4. Не відкривайте ваші вікна, якщо вони виходять на автомагістраль з високою щільністю руху, у час пік. Краще, придбайте кондиціонери з функцією очистки повітря. За можливості відгороджуйтесь від траси зеленими насадженнями (деревами, кущами).
  5. При роботі із речовинами з високим вмістом свинцю (наприклад, масляні фарби, свинцеві акумулятори та інші) не забувайте користуватися респіраторами, дотримуватися правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочий одяг). Харчуйтеся повноцінно. Пам’ятайте: кожну хворобу легше попередити, ніж вилікувати.

Якщо підозрюєте в себе або у рідних інтоксикацію – зверніться до лікаря, здайте кров на аналіз і, якщо треба, під його контролем розпочніть лікування.

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводить лабораторно-інструментальні дослідження вмісту свинцю в повітрі робочої зони, воді, харчових продуктах та ґрунті.

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих!