pram efir3  sait

В Україні розпочався епідсезон захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції 2023/2024. Про ситуацію в Черкаській області із захворюваністю на ГРВІ, враховуючи грип та COVID-19, розповів у телемарафоні «Єдині новини» для Суспільного Черкаси головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

З 1 жовтня Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб розпочав щотижневий моніторинг захворюваності на ГРВІ.

«Упродовж першого тижня жовтня в області зареєстровано 5 103 випадки захворювань на грип та ГРВІ, що на 17% менше від показника за аналогічний період минулого року. 66% захворілих – це діти віком від 5 до 14 років. Відповідно 34% – це дорослі. 195 осіб впродовж першого тижня були шпиталізовані, а це майже 4% від загальної кількості захворілих. 65% з цієї кількості – діти», – розповів Володимир Папач.

За його словами, симптоматика ГРВІ для дорослих та дітей ідентична – це симптоми загальної інтоксикації, загальна слабкість, головний біль, зазвичай підвищення температури. Уражаються передусім органи дихання, верхні та нижні дихальні шляхи.

«Але, якщо ми говоримо про важкість перебігу хвороби і можливі ускладнення, то тут багато що залежить значною мірою від стану імунної системи, і зазвичай діти переносять ці недуги дещо легше», – зауважив головний державний санітарний лікар області.

До груп ризику тяжкого перебігу ГРВІ, включно з грипом та COVID-19, належать:

  • люди віком 60 років і старше;
  • люди, які мають супутні, хронічні захворювання;
  • вагітні жінки;
  • люди з певних професійних груп, діяльність яких пов’язана зі значною кількістю контактів – медики, освітяни, військові, працівники правоохоронних органів.

«У всіх цих людей високий ризик можливих ускладнень грипу та ГРВІ, а також COVID-19. Серед ускладнень – пневмонії, бронхіти, запальні захворювання вуха, загострення хронічних захворювань. Найнебезпечніше, що ці недуги нерідко закінчуються летально. Так, на Черкащині минулого року було зареєстровано 529 випадків смерті від COVID-19. Цього року вже 75 летальних випадків внаслідок COVID-19. Якщо не дотримуватися певних профілактичних заходів, а головне – вчасно не вакцинуватися, то ось такі наслідки цілком реальні», – наголосив Володимир Папач.

Більше дивіться на Суспільне.