natali

У 2023 році на Черкащині доступні дві вакцини від грипу – французького та корейського виробництва. Препарати наявні і в приватних, і в комунальних аптеках. Зокрема, заклади охорони здоров’я області найближчим часом будуть забезпечені гуманітарною вакциною, якою планується щепити медичних працівників.

Про це Суспільному Черкаси розповіла заступниця директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра.

Випадків зараження грипом на Черкащині з початку осені поки не зафіксували. Натомість на ГРВІ, у тому числі COVID-19, за минулий тиждень захворіли понад п'ять тисяч людей. Більшість із них – діти.

Епідемічний сезон грипу та ГРВІ розпочався з початку жовтня, тому вакцинуватися рекомендовано вже зараз, розповіла заступниця директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра:

«З урахуванням того, що виробленню антитіла до антигенів вірусу грипу потрібен певний час: мінімум – це два-три тижні, а краще – чотири, – вересень-жовтень – це найкращий період для початку вакцинації».

В Україні у 2023 році очікують віруси грипу А та В, додала фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ:

«За прогнозами ВООЗ, не передбачається циркуляція нових мутованих (агресивних) штамів. Вакцини цьогоріч зроблені саме з орієнтацією на циркулюючі (агресивні) віруси. Вони чотирикомпонентні, містять інактивовані очищені антигени до вірусів типу А і типу B».

Щеплення – найдієвіший спосіб захистити від грипу дітей і дорослих. Щеплення проти грипу насамперед потрібно отримати особам з груп ризику: медичним працівникам, працівникам сфери обслуговування населення, вагітним жінкам, дітям від 6 місяців, літнім людям, людям із хронічними захворюваннями. Нагадуємо, що вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки.

Більше дивіться у сюжеті.