m 15

У межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, обласний центр контролю та профілактики хвороб 10 жовтня долучився до проведення святкового заходу, організованого Черкаською ОВА.

Цього дня важливо було звернути увагу до проблеми людського психологічного стану, дізнатися як себе почуває близька людина, у чому та кому можна знайти підтримку, якщо на душі «Не ок». Міцна система психологічної допомоги населенню на сьогодні має бути дієвою, щоб кожен українець незалежно від віку міг отримати допомогу та знав базові навички самодопомоги.

m 3

У сквері «Юність» Центром була організована локація «Здоров’я» на якій фахівці активно провели для жителів Черкас інформаційну акцію щодо важливості психологічної підтримки, поспілкувалися зі студентами, людьми похилого віку та іншими відвідувачами заходу. Біля палатки Центру черкасці мали змогу прослухати лекції та отримати консультації щодо шкідливості куріння, його негативного впливу на фізичне та ментальне здоров’я та про те, що у повсякденному житті варто звернути увагу на прості правила профілактики захворювань: замінити шкідливу їжу на овочі на фрукти, зменшити споживання солі, контролювати індекс маси тіла, рівень цукру в крові та вести активний спосіб життя. Ці правила «працюють» над стресами та тривожними станами.

m 7

Крім цього, фахівці пропонували жителям міста виміряти артеріальний тиск, пояснювали як запобігти серцево-судинним хворобам та навчили розпізнавати ознаки інсульту. Тематичні буклети із важливою та корисною інформацією стали в нагоді кожному, хто прийшов на захід «Стежка ментального здоров'я».

mental 2

До палатки прийшла Юлія, вона знає, що артеріальний тиск тісно пов'язаний із емоційним самопочуттям, тому вирішила перестрахуватися чи все добре:

­«110 на 70, сказали, що в нормі. Буває, що ранок починаю з кави, щоб з’явилися сили працювати, а тоді ще декілька чашок протягом дня. А коли вже лишаю всі справи, то відчуваю фізичне і психологічне виснаження і у 22 роки ще ніби і зарано так почуватися. На цій локації для мене цікавим став вміст «тарілки здорового харчування», бо я люблю контролювати власний раціон. Якщо говорити за настрій, то мені його покращують «мої» люди, з якими мені комфортно проводити час. Наодинці також стараюся займатися улюбленими справами, які роблять мене щасливою».

m 4

«Потрібно більше посміхатися і все буде добре. Мені навіть знайомі кажуть, що роки не мої, молодший вигляд маю, бо позитив дає здоров’я, а ще треба робити добро для інших», – прокоментувала Валентина Василівна та зазначила, що її артеріальний тиск 160 на 95 є нормою для неї. Проте фахівці обласного ЦКПХ порадили жінці найближчим часом звернутися до свого сімейного лікаря, оскільки такий тиск свідчить про перші прояви серцево-судинних захворювань.

m 5

Також, під час заходу, всі охочі отримали консультацію лікаря-психолога. Не зважаючи на погодні умови івент був активним та цікавим, усі відвідувачі події залишилися із світлими та позитивними емоціями.

m 6

m 8

m 9

m 10

m 11

m 12

m 13

m 14

m 16

m 17

m 18