sayt

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб організували виїзну акцію на спеціальному автобусі до села Ротмістрівка. Цього разу захід відбувся спільно з керівницею та фахівцями Смілянського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру, колегами КНП «ЦПМСД» Смілянської районної ради, за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.

28 вересня жителі Смілянщини відвідали Ротмістрівську амбулаторію, де проходила акція з профілактики хвороб. Двокомпонентною вакциною АДП-м для профілактики правця та дифтерії зробили 154 щеплення 77-ом дорослим. Лікарі Черкаського обласного ЦКПХ поспілкувалися із селянами, яким важливо було дізнатися про щеплення, отримати роздаткові матеріали з корисною інформацією про хвороби та підтримку власного здоров’я.

Світлана Іванівна, лікарка загальної практики сімейної медицини розповіла як саме відбувається процес вакцинації:

«Перед кожним щепленням проводиться опитування пацієнта, яке самопочуття у нього, відомості про попередню вакцинацію чи її відсутність (щеплення не дає імунітету на все життя, тому дорослим треба повторно вакцинуватися кожні 10 років), які є алергічні реакції, чи є судоми, які ліки приймаються, вимірюємо температуру тіла, тиск, запитуємо згодна чи не згодна людина щеплюватися і після підписання згоди, пацієнт відправляється до кабінету вакцинації. Після щеплення людина має 30 хвилин бути під наглядом медиків, щоб пересвідчитися, що з пацієнтом після щеплення все гаразд та відсутні побічні реакції організму».

andriy

Андрій розповідає, що про виїзну вакцинальну акцію дізнався із соціальних мереж та приїхав із сусіднього села Куцівки:

«У мене жінка побачила оголошення і ми сьогодні приїхали до амбулаторії. Обоє зробили щеплення проти правця та дифтерії. Вирішив вакцинуватися, бо моя робота пов’язана із сільським господарством, а ще вдома то дрова рубаю, то треба підпиляти щось, отак ненароком можна поранитися. Хворобу я цю знаю, не по собі, але вона небезпечна, тому до вакцинацій у мене позитивне ставлення, бо побічних ефектів ніколи не було».

myhaylo

Михайло житель Ротмістрівки, впевнений, що селянам важливо вчасно захистити свій організм:

«Ми ж у селі можемо і босоніж ходити по землі, десь на городі ногу гвіздком пробити чи ще якісь травми отримати, то краще вакцинуватися і спати спокійно. Від ковіду раніше всі щеплення зробив і не хворів».

tetyana

Перед вакцинацією Тетяна почувала себе добре і після огляду лікарів отримала щеплення від правця та дифтерії:

«Я працюю із птахами – це кури, коли їх ловиш, то отримуєш багато подряпин, також вони сильно клюються. Сьогодні залюбки вакцинувалася, бо не хочу інфікуватися, так само було і з коронавірусом, у мене вже три щеплення проти нього».

larysa ta oleks

Сімейна пара Лариса та Олександр приїхали на акцію щепитися від інфекційної хвороби. На заході отримали потрібні консультації від медиків та фахівців обласного Центру:

«Дуже добре пам’ятаю як вакцинувалася ще у 2012 році разом із донькою, а сьогодні із чоловіком прийшли. Ми відклали всі свої справи, знаємо, щоб отримати щеплення, потрібно бути здоровим та щоб тиск був у нормі».

holovna

Після вакцинації фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб чекали відвідувачів біля палатки із консультаціями щодо небезпечних захворювань, якими на сьогодні є хвороби серця та кровоносних судин, ризиків виникнення інсульту, його ознак, симптомів та надання першої допомоги, профілактичних заходів із запобігання зазначених хвороб, шкідливого впливу куріння та тютюнового диму на організм, ведення активного способу життя, а також розповіли про вміст «тарілки здорового харчування».

avtobus

Для забезпечення приїзду селян до пунктів щеплень селами курсував вакцинобус, яким можна було доїхати до лікарні і потім після вакцинації додому. Завдяки цьому спеціальному транспортному засобу люди похилого віку, з хронічними хворобами та ті, що проживають у віддалених селах змогли приїхати до амбулаторії, проконсультуватися з лікарем та зробити щеплення. До речі, вакцинобус обладнаний пандусом для обслуговування маломобільних жителів громад.

likary

Черкаський обласний ЦКПХ організовуватиме надалі подібні виїзди у інші віддалені села області з метою проведення акцій здоров’я та імунізації населення від інфекційних хвороб.

patsient

plakat

 

rotmistrivka