02 жовтня 2023
За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 22 по 28 вересня (39-й тиждень 2023 року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 48 випадків захворювань на ГКІ.
Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 4,15, що в 2,3 раза вище, ніж за аналогічний період минулого року (21 випадок та 1,77відповідно), та на 22,6% нижче, ніж за попередній тиждень 2023 року (62 випадки та 5,36 відповідно).
На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло: у Черкаському районі – 28 осіб (інт. пок. 4,83 на 100 тис. нас.), Уманському – 10 осіб (4,04 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 5 осіб (2,58 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 5 осіб (3,69 на 100 тис населення).
У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складають 54%, гастроентероколіти встановленої етіології – 21%, сальмонельоз – 25%. Ротавірусна інфекція у складі ГЕК встановленої етіології – 2%.
Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Маньківської, Золотоніської, Шполянської, Балаклеївської, Звенигородської, Червонослобідської, Ротмістрівської, Смілянської, Уманської, Канівської та Черкаської територіальних громад. Один випадок ротавірусної інфекції зареєстровано в Іваньківській громаді.
Впродовж 39-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А, шигельозу.
В осередках інфекції проведені усі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.
Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас:
– мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
– мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
– кип’ятіть воду, яку вживаєте, якщо маєте сумніви щодо її якості;
– добре тушкуйте, проварюйте або просмажуйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
– ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
– не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави;
– дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів;
– приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;
– уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
– не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);
– регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
– використовуйте індивідуальний посуд;
– уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.
За перших проявів кишкових інфекцій звертайтеся за медичною допомогою!
ПАМ'ЯТАЙТЕ! Самолікування може призвести до значних ускладнень, зокрема, у дітей раннього віку.