kyshkovi inf 

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 22 по 28 вересня (39-й тиждень 2023 року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 48 випадків захворювань на ГКІ.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 4,15, що в 2,3 раза вище, ніж за аналогічний період минулого року (21 випадок та 1,77відповідно), та на 22,6% нижче, ніж за попередній тиждень 2023 року (62 випадки та 5,36 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло: у Черкаському районі – 28 осіб (інт. пок. 4,83 на 100 тис. нас.), Уманському – 10 осіб (4,04 на 100 тис. нас.), Звенигородському – 5 осіб (2,58 на 100 тис. нас.), Золотоніському – 5 осіб  (3,69 на 100 тис населення).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складають 54%, гастроентероколіти встановленої етіології – 21%, сальмонельоз – 25%.  Ротавірусна інфекція у складі ГЕК встановленої етіології  – 2%.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Маньківської, Золотоніської, Шполянської, Балаклеївської, Звенигородської, Червонослобідської, Ротмістрівської, Смілянської, Уманської, Канівської та Черкаської територіальних громад. Один випадок ротавірусної інфекції зареєстровано в Іваньківській громаді.

Впродовж 39-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А, шигельозу.

В осередках інфекції проведені усі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.

Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас:

– мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;

– мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;

– кип’ятіть воду, яку вживаєте, якщо маєте сумніви щодо її якості;

– добре тушкуйте, проварюйте або просмажуйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);

– ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;

– не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави;

– дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів;

– приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;

– уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;

– не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);

– регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;

– використовуйте індивідуальний посуд;

– уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

За перших проявів кишкових інфекцій звертайтеся за медичною допомогою!

 ПАМ'ЯТАЙТЕ! Самолікування може призвести до значних ускладнень, зокрема, у дітей раннього віку.