den ser5

Напередодні Всесвітнього дня серця у медіацентрі Черкаської ОВА відбувся брифінг з актуальних питань запобігання захворюваності населення на серцево-судинні хвороби, у якому взяли участь в.о генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Видра та головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба.

Рівень смертності людей у світі від  серцево-судинних захворювань неухильно збільшується. За останні 30 років він зріс більш як на 6 мільйонів. Про це під час брифінгу повідомила в.о генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Наталія Видра.

«На жаль, саме хвороби серця і кровоносних судин останні десятиріччя є основною причиною смертності та інвалідизації населення як у нашій області, так і в державі та у всьому світі», – зазначила вона.

В Україні у 2022 році 2/3 смертей були пов’язані із хворобами серця і кровоносної системи.

За даними Черкаського обласного інформаційно-аналітичного центру медстатистики, у структурі загальної захворюваності дорослого населення Черкащини хвороби системи кровообігу займають перше місце, їх питома вага становить 31-35%.

Наталія Видра зупинилася на основних причинах та факторах ризику виникнення серцево-судинних захворювань:

– стреси та психологічне навантаження, які для нас посилюються у зв’язку з повномасштабними військовими діями;

– тютюнокуріння – активне і пасивне;

– нездорове та неправильне харчування – недостатнє споживання овочів та фруктів, значне порівняно з загальноприйнятими європейськими нормами вживання солі (у середньому 15 грам на добу при нормі – 5 грам на добу), цукру та солодких напоїв, жирних страв, переважно ненасичених тваринних жирів, трансжирів та висококалорійних продуктів;

– малорухомий спосіб життя, брак фізичної активності, внаслідок чого формується надлишкова маса тіла, ожиріння, діабет та інші хвороби обміну речовин;

– інші шкідливі звички – як-то вживання алкоголю, наркотичних речовин;

– а особливо безвідповідальне ставлення до свого здоров’я наших громадян, адже більшість дорослих людей не цікавляться своїм рівнем артеріального тиску, рівнем холестерину, цукру в крові, не позбуваються шкідливих звичок.

den ser1

В.о генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголосила, що найкращий та найефективніший спосіб суттєво знизити ризики виникнення серцево-судинних захворювань – це їх профілактика.

Тому реалізація проєктів із профілактики  неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, є одним із пріоритетних завдань обласного центру контролю та профілактики хвороб у тісній співпраці із закладами первинної медико-санітарної допомоги.

До Всесвітнього дня серця Черкаським обласним центром контролю та профілактики хвороб проводяться виїзди  бригад фахівців у 20 об'єднаних територіальних громад для проведення санітарно-освітньої роботи з питань профілактики серцево-судинних захворювань, здорового харчування, небезпеки тютюнокуріння.

Утім, не лише від медиків залежить успішна боротьба з недугами. Кожна людина може значно знизити власний серцево-судинний ризик, якщо знатиме основні фактори, що впливають на нього.

У стислому переліку рекомендацій з профілактики серцево-судинних захворювань від Європейської спілки кардіологів зазначено:

  • відмова від куріння;
  • 3 км необхідно проходити щодня;
  • 5 порцій овочів повинен включати щоденний раціон;
  • 140 – нормальний рівень систолічного артеріального тиску;
  • 5 – нормальний рівень загального холестерину в крові;
  • 3 – нормальна кількість «шкідливого» холестерину;
  • відсутність надлишкової ваги.

 den ser