holovna uman

На свято Рош-ха-Шана, починаючи з 1988 року, до Умані приїздять представники брацлавської гілки хасидизму, щоб пошанувати пам'ять цадика Рабі Нахмана. Він писав «Завдяки вірі життя в цьому світі прекрасне. Сила, віра роблять світ похожим на квітучий сад» (Лікутей Могарон 1,155).

Цього року до міста на святкування 5874 іудейського нового року, яке проводилося з 15 по 17 вересня, приїхало понад 35300 тисяч паломників з інших країн світу. Найбільша кількість людей прибула з Ізраїлю, також прибули прочани з Великої Британії, США, Канади, Польщі, Франції та інших.

Паломництво хасидів до Умані минуло без ускладнень санепідситуації в регіоні. Не в останню чергу цьому сприяла низка заходів, проведених Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час підготовки до паломництва хасидів на час святкування Рош га-Шана в Умані у 2023 році.

Зокрема, фахівці Центру здійснювали щоденний моніторинг та аналіз інфекційної захворюваності в Умані, яка упродовж серпня-вересня була стабільна та контрольована.

voda

Окрім того, було організовано проведення посиленого лабораторно-інструментального моніторингу об’єктів зовнішнього середовища питної води, харчових продуктів, атмосферного повітря, ґрунту, води водойм, радіаційного фону у місті.

У межах цієї роботи у серпні-вересні цього року фахівцями Центру досліджено 62 проби питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено.

Із поверхневих водоймищ річки Уманка, стави «Мегомметр», «Скеля» досліджено 64 проби води за мікробіологічними, санітарно-хімічними, паразитологічними показниками. Із них, у 29 (45%) пробах встановлені відхилення за мікробіологічними показниками, у 2 (3%) пробах встановлені відхилення за паразитологічними показниками, 48 досліджень атмосферного повітря, відхилень від гігієнічних нормативів не виявлено, 47 вимірів еквівалентних рівнів шуму, з них у 44 встановлено перевищення шумового навантаження від 15 до 30 дБА від допустимих рівнів вдень та в нічний час. Бактеріологічно обстежено 110 осіб із числа декретованого контингенту, проводився щоденний моніторинг рівнів радіаційного фону у місті.

hasydy

У зв’язку з тим, що за даними бюро ВООЗ з країн, з яких прибували паломники, були зафіксовані випадки циркулюючого поліовірусу вакцинного походження, особлива увага фахівцями Центру приділялась моніторингу за циркуляцією ентеровірусів у об’єктах довкілля уманського регіону. Так, Центром було досліджено на ентеровіруси 16 проб стічних вод, відкритих водоймищ, питної води та ґрунту, з них у 1 пробі води річки Уманка виявлено РНК ентеровірусів.

Про результати лабораторних досліджень, зокрема харчових продуктів, питної води, водойм, змивів, з відповідним рекомендаціями оперативно були поінформовані органи влади, керівники причетних структур, суб’єкти господарювання задіяні в обслуговуванні заходів.

За цей період Черкаським обласним ЦКПХ проведено заключні дезінфекційні заходи в осередках інфекційних хвороб та профілактичні дератизаційні, дезінсекційні та дезінфекційні роботи на задіяних об’єктах, загальною площею 10000 м2.

narada

Також фахівцями здійснювалася широка санітарно-освітня та роз’яснювальна робота серед населення з питань профілактики інфекційних захворювань, недопущення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації. Відповідні матеріали були розміщені на офіційному сайті обласного ЦКПХ, засобах масової інформації, розповсюджено пам’ятки щодо профілактики інфекційних захворювань, серед декретованих контингентів проведено лекції, бесіди тощо.

hasudy

Наразі, випадків масових інфекційних захворювань, отруєнь серед прочан та населення міста Умань не зареєстровано.