hki veresen 

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 8 по 14 вересня 2023 (37-й тиждень року), який проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ», в області зареєстровано 61 випадок захворювань на гострі кишкові інфекції.

Інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 5,27, що в 3,4 рази вище, ніж за аналогічний період минулого року (18 випадків та 1,52 відповідно) та на 17,3% вище ніж за попередній тиждень 2023 року (52 випадки та 4,49 відповідно).

На територіях об’єднаних територіальних громад на гострі кишкові інфекції захворіло: у Черкаському районі 39 осіб (інт. пок. – 6,72 на 100 тис. населення), Уманському – 15 осіб (6,07 на 100 тис. нас.), Звенигородському районах– 3 особи (1,55 на 100 тис. нас.), у Золотоніському районі – 4 особи (2,95 на 100 тис. нас.).

У структурі зареєстрованих ГКІ гастроентероколіти невстановленої етіології складали – 60,7%, гастроентероколіти встановленої етіології – 18%, сальмонельоз – 21,3%.

Спорадичні випадки сальмонельозу реєструвалися на територіях Чигиринської, Смілянської, Христинівської, Уманської, Чорнобаївської, Золотоніської, Звенигородської, Черкаської територіальних громад.

Упродовж 37-го тижня 2023 року в області не зареєстровано спалахів та групових захворювань ГКІ, а також не виявлено жодного випадку вірусного гепатиту А, ротавірусу та шигельозу.

В осередках інфекції проведені всі необхідні протиепідемічні та профілактичні заходи.

Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас:

  • мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі;
  • мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки;
  •  кип’ятіть воду, яку вживаєте якщо маєте сумніви щодо її якості;
  • добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
  • ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими;
  • не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів.
  • приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці;
  • уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді);
  • регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки;
  • використовуйте індивідуальний посуд;
  • уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Самолікування може призвести до значних ускладнень, зокрема, у дітей раннього віку.