zahalne

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» спільно з керівником та фахівцями Чорнобаївського відділення Золотоніського районного відділу Центру, колегами КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради» за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, продовжує проведення виїзних профілактично-вакцинальних кампаній.

5 вересня на спеціальному автобусі команда обласного Центру відвідала село Хрестителеве Золотоніського району.

Акція відбулася за участю лікарів Черкаського обласний ЦКПХ Ірини Шуляренко, Світлани Нікітюк, Марини Конакбаєвої та Анатолія Ілляшенка. За день виїзної вакцинації на базі Хрестителівської лікарської амбулаторії було щеплено від правця, дифтерії та ковіда 77 жителів.

hol lik serhii kozlov

Сергій Козлов, головний лікар Чорнобаївського центру первинної медико-санітарної допомоги розповів про акцію:

«Це для нас важливий захід. Сьогодні проводиться щеплення дорослого населення проти правця, дифтерії та ковіду, КПК дітям. До амбулаторії приходять не лише жителі Хрестителевого, а й Бакаєве та Франківки. Попередньо ми проводили роз’яснювальну роботу з людьми щодо необхідності вакцинації від небезпечних хвороб, аби сьогодні вони прийшли до медичного закладу».

Жителі трьох населених пунктів Золотоніського району активно долучилися до виїзної вакцинації.

lidiya volod

Лідія Володимирівна, пенсіонерка, про виїзну вакцинацію дізналася через оголошення та поділилася з подругою. Після щеплення почувала себе добре і наголосила, що за рекомендацією лікаря через місяць повернеться зробити щеплення і проти ковіду:

«Для мене сьогодні важливо було зробити щеплення проти правця та дифтерії. Я живу у селі і такі травми як наступити на ржавий гвіздок чи скло, пошкрябатися гілкою можуть привести до тяжких хвороб».

nataliya chornohor

Наталія Чорногор, жителька села Хрестителеве, розповіла про важливість щеплюватися від інфекційних хвороб:

«У мене вся родина вакцинована. Я переживаю, аби ніякі травми, збудники не спричинили хворобу, тому за допомогою щеплень отримала захист для здоров’я. Зручно, що сьогодні відбувається виїзна вакцинація, приїхав автобус і нам не потрібно своїми силами добиратися до пункту щеплення».

lydmila syvets

Учителька початкових класів місцевої школи Людмила Сивець, також поспішає на перерві до амбулаторії. Після огляду у лікаря отримала щеплення та пояснила чому це важливо:

«Вакцинація однозначно убезпечує від наслідків після травм. Знаю ситуацію, як одна жінка не була вакцинованою, вона проколола ногу і лікарі рятували її, а наслідки після зараження так і лишилися. Від правця немає ліків, тому щеплення це єдиний захист і його необхідно зробити».

ivan chornohor

Правець – це тяжка інфекційна хвороба, при якій виникають сильні судоми, можуть ламатися кістки, проблеми з ковтанням та диханням, сильні болі. До пункту щеплення Іван Чорногор прийшов із роботи, де і дізнався про акцію:

«Ця хвороба невиліковна. Можу сказати, що щеплюватися потрібно обов’язково і не боятися цього. Я вакцинувався, наші робочі також приїдуть на захід, бо усвідомлюють, що вакцинація необхідна».

valentyna myk

Валентина Миколаївна приїхала на захід із села Франківка:

«Сьогодні вакцинувалася вже п’ятою дозою від ковіду. Це перш за все безпека у сім’ї, ми боїмося, бо і дитина маленька вдома, тому нам потрібно робити щеплення. А від правця та дифтерії вже пізніше зробимо, бо лікарі запевнили, щоб не було великого навантаження на організм, краще почекати. А наступного разу ще й внука візьму, він у нас позитивно налаштований і теж погодився щепитися».

ivan titarenko

Іван Тітаренко, директор СТОВ «Світанок» активно долучився до заходу разом із працівницями сільськогосподарського товариства:

«Я всім своїм дівчатам сказав, що ви ж працюєте біля тварин і всього може бути, вони прислухалися. Особисто маю гіркий досвід, колись уколовся гвіздком, а на ньому була шерсть, потім їхав терміново до лікарів в місто аби отримати допомогу. Разом із нашими працівниками вдячний за цей захід, що можна на місці відлучитися ненадовго з робіт та вакцинуватися. У селах ж люди тримають худобу, вирощують птахів, працюють на землі, тому ризиків аби захворіти багато і всім раджу не нехтувати та дбати про захист».

ferma

(ліворуч - працівниці СТОВ «Світанок», праворуч - фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ)

keleb

На вакцинацію місцева жителька Катерина Келип прийшла разом із сином та донькою:

«Старшому синові Міші сьогодні зробили щеплення від правця та дифтерії, я також цією вакциною щепилася, а Даші зробили планове щеплення для шести років. Можна десь поранитися чи щось вкусить. Тому вважаю, що вакцинація допоможе не захворіти нам та нашим дітям і не займати ліжка у лікарнях, які можна використати для захисників».

svit voloshyn starosta

За словами Світлани Волошин, старости Хрестителівського старостинського округу Чорнобаївської селищної ради, людей на акцію сповіщали через оголошення, які розміщали у соціальних мережах, роздруковували та розвішували на дошках у громадських місцях, особисто повідомляли жителям сіл. Саме комплекс таких дій допоміг організувати захід з імунізації населення.

fah 6

Селяни мали можливість отримати необхідну медичну допомогу та консультацію експертів. До Дня фізичної культури та спорту, який відзначають 9 вересня, фахівці Черкаського обласного ЦКПХ говорили із жителями громади про переваги активного способу життя, регулярних занять спортом, здорового харчування, шкоди куріння та профілактування хвороб серцево-судинної системи, зокрема інсульту. Під час спілкування із відвідувачами акції лікарі Центру провели бесіду щодо ментального здоров’я.

fahivtsi 2

Також працівники місцевих шкіл отримали плакати «Кидай курити! Починай відновлюватися» для поширення важливої інформації серед школярів.

likary

Подібні виїзди фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб триватимуть надалі та будуть здійснені в інші райони області.

kurinnya

byklety

fah 4

 

fah 5

fah 7

fah 8