insult 

Інсульт – це гостре порушення кровообігу в судинах головного мозку у вигляді ішемії (зменшення кровопостачання) або крововиливу з пошкодженням його речовини. Наразі, це захворювання досить поширене і має високу летальність. Крім того, реабілітація після інсульту потребує багато часу та дороговартісних препаратів і часто буває малоефективною.

Тому саме профілактиці виникнення передумов цієї недуги потрібно приділяти особливу увагу.

Основними доступними заходами профілактики інсульту є:

– Контроль стану артеріального тиску. Його підвищення може викликати розрив дрібних судин (особливо змінених) і призвести до виникнення геморагічного інсульту. Важливо не лише контролювати, але і своєчасно стабілізувати його;

Нормалізація ваги тіла. Надлишкова вага приводить до збільшення навантаження на серцево-судинну систему. Що більша вага людини, то з ще більшим навантаженням серцю потрібно качати кров. Унаслідок цього підвищується артеріальний тиск у коронарних судинах і виснажуються резерви серцевого м’яза – виникає серцева недостатність та порушення мозкового кровообігу. Також порушується обмін речовин, особливо холестерину, що сприяє розвитку атеросклерозу і, відповідно, виникненню інсульту;

Запобігання атеросклерозу. Атеросклероз виникає при порушенні обміну холестерину, при якому його надлишки відкладаються на стінках судин з формуванням бляшок. Ці атеросклеротичні бляшки сильно звужують просвіт судин, що приводить до зменшення кровотоку по них і являються важливим фактором в розвитку інсульту. Для нормалізації холестерину слід змінити раціон харчування шляхом зменшення або виключення жирної смаженої їжі, більше вживати продуктів багатих на поліненасичені жирні кислоти, а також овочів та фруктів.

Контроль стану серця. Рекомендується періодично проходити профілактичні огляди для раннього виявлення захворювань серця, адже порушення його роботи відображується на стану органів, у тому числі й головного мозку.

Профілактика утворення тромбів. При схильності до підвищеного тромбоутворення слід приймати препарати, що розріджують кров та контролювати цей стан за допомогою лабораторних аналізів.

Позбавлення від шкідливих звичок. Нікотин та алкоголь сприяють розвитку спазму судин, що на фоні інших факторів значно підвищує ризик інсульту.

Уникати стресових ситуацій. Різноманітні стреси викликають підвищення артеріального тиску, приводять до спазму судин, що часто є провокаційним фактором інсульту на фоні змінених судин.

Правильний режим відпочинку та сну. Будь-яке перенапруження без повноцінного відпочинку, постійне недосипання також являються факторами ризику. Тому для профілактики інсульту важливим є раціональний режим відпочинку.

Не нехтуйте цими порадами та будьте здорові!